EVROPSKA KOMISIJA ČEŠLJA AUSTRIJU: Starost za penziju premala, brojke o finansijama nejasne!
Foto: Reuters

Analiza Brisela

EVROPSKA KOMISIJA ČEŠLJA AUSTRIJU: Starost za penziju premala, brojke o finansijama nejasne!

Austrija -
Prilikom prezentacije analize u Beču ukazano je da preti, prema aktuelnom stanju, čak i postupak EU protiv Austrije u okviru pakta za privredni rast i stabilnost, jer EK ne veruje u brojke koje je Beč naveo o finansijama

BEČ - Austrija više nije uzorni đak EU, zaključak je nove analize o alpskoj republici Evropske komisije (EK).

EK kritikuje nedvoljan privredni rast i premalu prosečnu starost za odlazak u penziju, a uz to smatra da su nejasni efekti poreske reforme na budžet, te i da postoje nejasnoće oko rešavanja pitanja Hipo Alpe Adria banke i njenog razgrađivanja kroz preduzeće "Heta" .

Prilikom prezentacije analize u Beču ukazano je da preti, prema aktuelnom stanju, čak i postupak EU protiv Austrije u okviru pakta za privredni rast i stabilnost, jer EK ne veruje u brojke koje je naveo Beč o finansijama.

Ekspert EK Mark Fendrih je ukazao da Komisija u svojoj analizi polazi od toga da će država imati prihode u visini od oko 900 miliona evra kroz nove mere za borbu protiv pronevere i utaje poreza.

Međutim, Austrija računa da će prihodi dostići čak 1,9 milijardi evra što je jasno iznad očekivanja EK.

Šef Predstavništva EK u Beču Johan Solgruber naglašava da je ova prognoza austrijske vlade nerazumljiva i nejasna.

On je ukazao da Komisija treba da bude obazriva u analizi Austrije jer je, na primer, porez na finansijske transakcije više godina budžetiran, a da nije bilo nikakvih prihoda iz toga u budžetu.

Sa prognozom rasta od 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda će Austrije ove godine biti ispod proseka EU, a i jasno je, kako naglašavaju predstavnici EK, da je alpska republika izgubila po pitanju konkurentnosti.

Jasne reforme EK zahteva i kod penzija, jer je, kako konstatuje Fendrih, Austrija po pitanju godina starosti za odlazak u penziju bliža južnoevropskim zemljama.

EK zahteva da se granica godina starosti za odlazak u penziju kod žena i muškaraca izjednači i automatski prilagođava rastućem starenju stanovništva.

Reforme su, kako naglašava EK, potrebne i u boljoj raspodeli zaposlenosti kada su u pitanju žene, starija lica i imigranti. Bolje kvalifikovani imigranti sve više potiskuju lošije kvalifikovane Austrijance, ukazuje EK.

Takođe EK ukazuje da je javno zaduživanje Austrije sa 86,8 odsto bruto domaćeg proizvoda minimalno ispod proseka evrozone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track