EVROPO, PROBUDI SE: Kurc traži hitan sastanak EU zbog azilanata!
Foto: Rojters

Vanredna situacija

EVROPO, PROBUDI SE: Kurc traži hitan sastanak EU zbog azilanata!

Austrija -
Evropa mora da se „probudi“, rekao je austrijski šef diplomatije, ukazujući da su tragični događaji, kao što je smrt 71 izbeglice u kamionu u Austriji, tragičan poziv na buđenje

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) traži hitno održavanje vanrednog sastanka šefova država i vlada EU zbog problema sa azilantima.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh“, kazao da bi bilo "neodgovorno“ da se sastanak na ovu temu održi tek sredinom oktobra, kada je to predviđeno.

Kurc je rekao da su "čak i UN, koje nisu poznate po brzom delovanju, zakazale sednicu za 30. septembar“.

Evropa, prema njegovim rečima, mora da se „probudi“, ukazujući da su tragični događaji, kao što je smrt 71 izbeglice u kamionu pronađemom u Austriji, tragičan poziv na buđenje.

Sporo delovanje država EU, kao i insistiranje na poštovanju Dablinskog sporazuma, kako ističe, samo podstiče posao krijumčara.

"Potiskivanjem i gledanje po strani stanje se samo pogoršava. Zato smo predložili plan od pet tačaka. Morala bi ubuduće da postoji mogućnost da se zahtev za dobijanje azila u EU podnosi u zemljama koje nisu u Uniji. Za to je potrebno doneti odluku na nivou EU“, objasnio je Kurc.

Šef austrijske diplomatije početkom nedelje predstavio je predlog od pet tačaka za rešenje izbegličke krize, koji predviđa borbu protiv Islamske drzazve, uspostavljanje bezbednosnih zona na terenu, prihvatne centre u regionu, ali i pojačan nadzor duž balkanske rute i uključenje zemalja zapadnog Balkana u rešavanje problema azilanata.

Isto tako, Austrija insistira na fer raspodeli azilanata na sve države članice EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track