Evropski poslanici imaće pravo da govore i u austrijskom parlamentu!

NOVI PRAVILNIK

Evropski poslanici imaće pravo da govore i u austrijskom parlamentu!

Austrija -
Jedna od izmena je i da će žene poslanice moći da odsustvuju sa sednica parlamenta pre i posle porođaja

BEČ - Poslanici u Evropskom parlamentu (EP) ubuduće će dobiti pravo govora pred kolegama u austrijskoj skupštini, pošto je nadležni odbor usvojio promenu pravilnika o radu Skupštine.

Naredne nedelje će ova odluka biti usvojena u austrijskom parlamentu, čime će se otvoriti mogućnost da poslanici u EP ubuduće aktivno učestvuju u debatama o EU. Naime, izmena pravilnika predviđa da poslanici u EP učestvuju na sednicama posvećenim evropskim pitanjima, kao i u debatama o izjavama u vezi EU. Predviđeno je da svaka frakcija ima pravo na govor samo jednog predstavnika.

Isto tako je omogućemo da poslanici EP govore i na sednicama parlamentarnih odbora ukoliko se radi o temama vezanim za EU. Novina je i da predsednica austrijskog parlamenta može pozvati značajne strane političare da govore na određene teme pred austrijskim poslanicima.

Dodatna izmena, koja se ne tiče prava na govor, jeste da ne samo bolest, već i drugi medicinski uzroci mogu biti uzeti u obzir kao razlog za neučešće poslanika na sednicama parlamenta. To se tiče, na primer, žena poslanika u vreme neposredno pre i posle porođaja ili po pitanju rehabilitacionih tretmana posle nesreće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track