(FOTO) ČUVAJU SRPSTVO: Vladika Andrej delio svedočanstva đacima jedine srpske škole u Austriji

Svečano u dijaspori

(FOTO) ČUVAJU SRPSTVO: Vladika Andrej delio svedočanstva đacima jedine srpske škole u Austriji

Austrija -
Veliku pomoć školi pruža i eparhija austrijsko-švajcarska u čijim se hramovima u Beču održava nastava

BEČ - Episkop austrijsko-švajcarski Andrej podelio je u nedelju svedočanstva prvoj generaciji polaznika Prosvjetine škole srpskog jezika.

Značaj manifestacije održane u hramu Svetog Save u Beču je veći s obzirom da u Austriji, osim Prosvjetine, nema srpskih škola, a da srpski jezik u Austriji nije priznat.

Veliki trud organizatora, pedagoga, roditelja i dece, koji su proteklu godinu zajednički posvetili učenju srpskog jezika, kulture i istorije, rezultirao je uspešnim savladavanjem programa škole, koji se odvija po programu srpskog Ministarstva prosvete, propisanom Pravilnikom o izvođenju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu. Projekat je podržan i sufinansiran od strane Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Veliku pomoć školi pruža i eparhija austrijsko-švajcarska u čijim se hramovima u Beču nastava i održava. Vladika je u svom obraćanju pohvalio trud Prosvjete na osnivanju i održanju škole, kao i na celokupnom doprinosu u promovisanju srpskog jezika, kulture i identiteta u Austriji.

Školarci i njihovi roditelji pripremili su malo iznenađenje nastavnicama, Ljubici Karić i Katarini Nešović, poklonivši im velike bukete cveća, a Prosvjeta je svakom đaku poklonila knjigu "Igra" , pesnikinje i člana uprave Prosvjete Svetlane Matić, koja je svoje knjige poklonila za ovu priliku.

Sekretar Prosvjete Grozdana Bulov odlično je pripremila ovu svečanost. Na kraju deca su se fotografisala sa vladikom, koji je pozvao delegaciji Prosvjete da ga poseti i kako bi razgovarali o daljim koracima i razvoju škole.

Vladika je obećao dalju podršku radu škole i istakao veliku važnost ovog projekta, kojim se pokazuje put i način da Srbi u Austriji ostvare svoja prava na obrazovanje i razvoj svoje kulture, kao što to rade pripadnici ostalih nacionalnih zajednica u Austriji.

Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković, obavestio je zainteresovane da upis u sledeći semestar počinje u ponedeljak, 22. juna, da će trajati do sredine septembra, a osim u bečkim crkvama i kancelariji Prosvjete, zainteresovani mogu prijaviti decu i elektronskim putem, na sajtu www.prosvjeta.at , rubrika "Projekti - škola srpskog jezika - formulari".

Đaci koji su ove godine pohađali školu, već su popunili formulare za sledeću - sami, na ćirilici!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track