(FOTO) MEĐU 50 NAJBOLJIH: I Srbi u knjizi o uspešnim imigrantima u Austriji

Austrijski integracioni fond

(FOTO) MEĐU 50 NAJBOLJIH: I Srbi u knjizi o uspešnim imigrantima u Austriji

Austrija -
U uspeh spada disciplina, mnogo rada i tolerancija kako bismo stvari prihvatili onakve kakve jesu, kaže dr Vesna Budić-Spasić
1 / 6

BEČ - Juče je u Trgovačkoj komori grada Beča svečano predstavljena upravo štampana knjiga "50 preduzetnički uspešnih imigranata/imigrantkinja i njihovi saveti za uspeh", čiji je izdavač Austrijski integracioni fond. Među izabranih 50 primera uspešnog samostalnog preduzetništva su i ljudi sa srpskim poreklom, poput dr Vesne Budić-Spasić, 49-godišnje lekarke, magistra ortomolekularne medicine.

"U uspeh spada disciplina, mnogo rada i tolerancija, kako bismo stvari prihvatili onakve kakve jesu", kaže sagovornica Kurira koja od 1995. živi u Austriji. Pre rođenja prvog deteta, za samo šest meseci, položila je kurs nemačkog i sedam nostrifikacionih ispita. Posle porodiljstva, specijalizovala je laboratorijsku medicinu i školovala se u Nemačkoj za neke metode alternativne medicine.

"Moj fokus je na prirodnoj infuzionoj terapiji", kaže sagovornica Kurira. Od 2010, nakon što je dobila austrijsko državljanstvo, dr Budić-Spasić ima sopstvenu ordinaciju. Na pitanje šta posebno ceni kod Austrije, odgovara:

"To što mogu da se razvijam u skladu sa mojim profesionalnim željama".

Takođe srpskog porekla je i Marica Dienes, danas 52-godišnjakinja, koja je 1992. došla u Austriju. Dobro obrazovana stilistica otvorila je prvo jedan mali frizerski salon. U međuvremenu je to postao salon lepote sa širokim spektrom usluga, u kojem je 15 zaposlenih.

"Čovek mora biti marljiv i ne sme misliti samo na karatkoročni profit i brzi uspeh", kaže Dienesova. Na pitanje šta joj se posebno sviđa u Austriji, kaže da je to Beč, pogotovo 16. bečka opština. "Tu osećam život", kaže ona.

David Jovanović živi praktično ceo život u Austriji, od 1990. godine. Njegov otac je tu, sa jednim austrijskim prijateljem, otvorio ugostiteljski lokal »werkzeugH« (»Alati H«), nazvan prema nekadašnjom alatničarskom preduzeću na ovoj lokaciji, »Huberovom alatu«.

Ovaj lokal, sa specifičnim "garažnim šarmom", poznato je mesto za noćnu zabavu i doručak. David je završio školu za informatičkog tehničara i uopšte nije hteo da se bavi ugostiteljstvom, ali je morao da uskoči u posao kada je njegov otac otišao na tromesečno putovanje u Indiju. David je tada imao 18 godina. Od tada sve više preuzima posao od oca, koji se polako povlači iz svakodnevnog poslovanja.

"Biti samostalan znači obavezati se 24 časa dnevno«, kaže David. Sebe opisuje ovako:

"Moja emocionalnost i temperament su definitivno srpski, ali imam takođe i jednu perfekcionističku, austrijsku crtu".

U ugostiteljstvu je i 35-godišnji Vladimir Petković, čiji je moto "Ostvaruj svoje snove i radi ono što te veseli – ali ne po svaku cenu. Niko ne sme da pati zbog toga".

Od pre tri godine je suvlasnik lokala "Zweitbester" (Drugi najbolji), nazvan zato što Petković smatra da je dosadno biti najbolji. Prethodno, prvih devet godina u Austriji je radio kao gumac, asistent režije i video-umetnik u različitim pozorištima. Sa poslovnim partnero odlučio je da otvori restoran Zweitbester. Tu često imaju umetničke akcije, izložbe, koncerte čak i u toaletnim prostorima. Dok austrijska estrada bira na televiziji Top-Model nacije, u restoranu Zweitbester se prezentuje Top-Knödel (najbolja knedla). Petković kaže da ga kreativne ideje drže u mentalnoj formi i priznaje da u sebi oseća ljubav prema redu i detaljima kao svoju austrijsku karakternu crtu.

Zoran Stojković, rođen u Bosni, kaže nam da delom ima srpsko poreklo. Godine 2002, sa suprugom Ljubicom, osnovao je preduzeće StoleX.

"Ako čovek želi na pošten način da stvori nešto u životu, mora a uloži mnogo truda, a i da se odrekne mnogih stvari", kaže 46-godišnji Stojković.

Školovani elektrotehničar, prvo je radio u skladištu, a sada upravlja preduzećem koje pruža kompletna uslužna rešenja za objekte, od građevinskih, preko instalacionih, bravarskih, čišćenja zgrada itd.

"Tipično austrijsko u meni je moja disciplina", kaže Stojković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja