(FOTO) SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD U BEČU: Albanac (17) planirao bombaški napad na metro!
Foto: Printscreen Tweet

Maloletnik deo razgranate mreže ID

(FOTO) SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD U BEČU: Albanac (17) planirao bombaški napad na metro!

Austrija -

BEČ - – Austrijanac (17) albanskog porekla, osumnjičen za planiranje terorističkog napada u Beču, priznao je tokomsaslušanja da je nameravao da izvrši bombaši napad na podzemnu železnicu ili nekom javnom mestu.

Prema pisanju bečkog dnevnika „Kronen cajtung“ on je rekao da je na internetu pronašao uputstvo za izradu bombe i da je nameravao da izvrši napad na podzemnu železnicu ili nekom, veoma posećenom, javnom mestu u Beču.

Zgrada u kojoj je živeo džihadista albanskog porekla... Foto printscreen ORF
Zgrada u kojoj je živeo džihadista albanskog porekla... Foto printscreen ORF

"Naše policijske snage brzo su reagovale i uhapsile osumnjičenog, izbegavši tako mogući teroristički napad u Beču”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Vojfgang Sobotka.

Uhapšeni Albanac imao je imigracijsku dozvolu, a istraga utvrđuje njegovu povezanost s islamističkim radikalizmom. Ministar je dodao da postoji više indicija o tome, a da su odlučujući signali o tome stigli od stranih obaveštajnih službi. Austrijska policija trenutno traga za drugim terorističkim ćelijama, ili saučesnicima, a utvrđeno je da je mladić putovao širom Evrope.

Uhapšeni Albanac nije delovao sam, već da je iza njega šira, razgranata mreža kojoj je jedan od ciljeva bio i bečki metro. Identitet Albanca zasad je nepoznat. Ministar Sobotka pozvao je građane na oprez i apelovao da prijave bilo kakav sumnjivi paket na javnom mestu.

Osumnjičeni, koji će za par dana postati punoletan, odrastao je u mestu Nojnkirhen. U pubertetu je bio problematičan i loš đak, a ima i policijski dosije jer je počinio više krivičnih dela od krađa do nanošenja telesnih povreda. Pošto je bio nezaposlen sve je više upadao u radikalizovano društvo. Bio je veliki simpatizer Islamske države, a na njegovom tviter nalogu hvali islamistički masakr u jednom američkom noćnom klubu.

Snažna salafistička scena

Inače u Austriji postoji snažna salafistička scena, a kako prenose mediji među glavnim ličnostima su Mohamed M. I Tutinac Mirsad Omerović. Mohamed M.otišao je u rat u Siriju, gde je među vodećim ličnostima Islamske države, a Omerović se nalazi u pritvoru nakon što je osuđen na 20 godina zatvora zbog vrbovanja ratnika za Islamsku državu, kao i njeno finansiranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track