PODRŠKA: Pljuvačinu po strancima na Fejsbuku lajkovalo više od 7.000 Austrijanaca!
Foto: Wikipedia

Rasizam ili opravdani revolt

PODRŠKA: Pljuvačinu po strancima na Fejsbuku lajkovalo više od 7.000 Austrijanaca!

Austrija -
Nisam neprijatelj stranaca. Naprotiv, zalažem se za pomoć izbeglicama, ali je neizdrživo sadašnje stanje sa organizovanim bandama provalnika, izjavio je Pihovec za bečki Kurir

BEČ - Status Geralda Pihoveca (Gerald Pichowetz), poznatog austrijskog glumca-kabaretiste u kome on, posle pljačke njegove porodične kuće, pljuje po strancima, na Fejsbuku je lajkovalo više od 7.000 ljudi! Podsetimo, glumac je pismo napisao nakon što mu je pokradena kuća. Svedok pljačke bila je njegova žena glumica Angelika Cojdl (Angelika Zoidl) koja je u petak uveče videla provalnike kako beže preko bašte i govore stranim jezikom.

Iako su hiljade Pihovecih podržavalaca lajkovale njegovo pismo na Fejsbuku, mnogi, čak i neki njegovi prijatelji, smatraju da je preterao u svojem pismu, koje se može čitati i kao manifest protiv svih stranaca.

"Nisam neprijatelj stranaca. Naprotiv, zalažem se za pomoć izbeglicama, ali je neizdrživo sadašnje stanje sa organizovanim bandama provalnika", izjavio je Pihovec za bečki Kurir.

Pihovec i Cojdlova su očigedno prethodno bili špijunirani. Dva dana pre provale su iz sefa banke kući doneli vredan nakit. Provalnici su ukrali sav nakit, kao i neke druge vredne stvari i novac, u ukupnoj vrednosti od 150.000 evra. Među njima je bio i komplet nakita sa briljantima, unikatan juvelirski rad, izrađen specijalno za Cojdlovu.

Pihovec je posle toga, sa notom humora, napisao pismo u kojem izliva bes na provalnike, stavljajući akcenat na njihovo strano poreklo. Pored toga, objavio je da će onome ko dovede na trag provalnicima dati 25.000 evra nagrade.

Stranci počinioci u većini provalaU prošloj godini u Austriji je bilo 16.458 prijavljenih provala u stanove i porodične kuće, u proseku 45 svakog dana. U skoro tri četvrtine slučajeva u kojima su otkriveni počinioci to su bili stranci (72,3 odsto). U prvom redu je reč o državljanima Rumunije i Srbije, kao i o Albancima.

Kriminalistička policija je uočila i neke tipične nacionalne provalničke karakteristike: Moldavci obično »na posao« idu po trojica, dok njihovi komšije, Rumuni, ne odustaju od provala ni ako su stanari-žrtve eventualno kod kuće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track