MINISTAR LUDVIG: Gradnja stanova u Beču obezbeđuje 24.000 radnih mesta!
Foto: Milan Ilić

Za pohvalu

MINISTAR LUDVIG: Gradnja stanova u Beču obezbeđuje 24.000 radnih mesta!

Austrija -
Ukupna vrednost ovih projekata je samo u prošloj godini dostigla 1,06 milijardu evra, a Grad Beč je to podržao sa 303 miliona evra, kaže bečki pokrajinski ministar stanogradnje

BEČ - Mnogi Srbi u Austriji, prvenstveno u Beču, su "bauštelci", odnosno rade razne poslove na gradilištima. Mnogima od njih, građevinarstvu i drugim delatnostima, posao osigurava Grad Beč. Kada se saberu svi projekti stambene novogradnje koje sufinansira Grad Beč (Neubau-Förderungen), kao i projekti termičke izolacije i drugih popravki i poboljšanja energetske efikasnosti starijih zgrada, vidi se da stanogradnjom i pratećim delatnostima Grad Beč osigurava oko 24.000 radnih mesta.

Za razliku od austrijske privrede u celini, koja poslednjih nekoliko godina ima veoma mali rast, a u poslednja dva tromesečja beleži stagnaciju, od Grada Beča podržana stanogradnja ima sve više posla. Ukupna vrednost ovih projekata je samo u prošloj godini dostigla 1,06 milijardu evra, a Grad Beč je to podržao sa 303 miliona evra, kaže bečki pokrajinski ministar stanogradnje Mihael Ludvig (Michael Ludwig, SPÖ).

"Kada se sve sabere i oduzme, vidi se da država, kroz poreze i doprinose dobije od gradski podržane stanogradnje daleko više nego što iznose subvencije za nju", dodaje Ludvig.

U 2014. jodini u Beču je građeno 7.990 ovakvih stanova, samo deset manje od plana (plan je bio 8.000 subvencionisanih stanova), a je posao imalo 19.720 ljudi. Oko 85 odsto vrednosti radova su izvela domaća preduzeća. Velika većina stanova koji su lani građeni sa subvencijama Beča su i završeni.

"Stanari su se uselili u 7.273 ovakva stana i u njima se skućilo oko 20.000 ljudi. Sličan broj gotovih stanova se očekuje i ove godine i u narednim godinama", najavljuje Ludvig.

Ovo je rekordan broj ovakvih stanova. Podsećamo, Grad Beč, koji je najveći stanovlasnik u Evropi, sa 220.000 opštinskih stanova, više ne gradi svoje stanove, ali sve više finansijski podržava stanogradnju (geförderter Wohnbau).

Na ovaj način Grad pokušava da zaustavi vrtoglav rast cena stambenog prostora i stanarina. One su se povećavale u poslednjih desetak godina, paralelno sa naglim rastom broja stanovnika Beča. Prognozira se da će Beč do 2029. godine imati 200.000 stanovnika više, to jest punih deset procenata više nego danas. Populacija će mu tako, za manje od 15 godina, premašiti dva miliona.

Sve većem broju stanovnika treba sve više stanova, kaže Ludvig, koji podseća da 60 odsto stanovništva grada živi ili u opštinskim stanovima (plaća kiriju Gradu Beču) ili u stanovima čiju je izgradnju finansijski i na druge načine podržao Grad Beč (ovi drugi su većinom u najmu, neki mogu da se kupe). U Beču u stanovima koje je sufinansirao Grad ne stanuju samo siromašniji slojevi, nego i solidno situirana srednja klasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track