GUDENUS: Ameriku odmah sprečiti da i dalje špijunira iz Beča!
Foto: Milan Ilić

AFERA PRISLUŠKIVANJE

GUDENUS: Ameriku odmah sprečiti da i dalje špijunira iz Beča!

Austrija -
“Apelujem na gradonačelnika Beča da preduzme nešto povodom američke špijunaže i ne dozvoli im da naprave više ni jedan korak, i dovrše ono što su započeli izjavio Johan Gudenus, šef FPÖ u bečkom parlamentu

BEČ – "Skandalozna je činjenica da su Sjedinjene Američke države postavile svoje stanice za prisluškivanje usred Beča", izjavio je Johan Gudenus (Johann Gudenus), šef Slobodarske partije Austrije (FPÖ) u bečkom parlamentu.

"Amerika je zemlja broj 1 u pokretanju svih dosadasnjih međudržavnih konflikata" dodao je Gudenus, zahtevajući od gradomnačelnika Beča Mihaela Hojpla (Michael Häupl, SPÖ), da pod hitno reaguje i preduzme nešto kao bi se onemogućiklo špijuniranja u austrijskoj prestonici.

Kako je sada i javnosti poznato, na krovu Internacionalnog centra Donauštadt (IZD) u Beču, preko puta bečkog internacionalnog centra (VIC) instalirane su stanice za špijuniranje, a toliko su tajne, da o njima piše i austrijska štampa. Kako se već pominje u dokumentima, čije informacije su procurele na WIKILEAKS-u, Beč je jedan od glavnih ciljeva špijunaže Amerike. Razlog za to su internacionalne organizacije, koje su stacionirane u Beču, kao što su međunarodna agencija za nukleranu energiju (IAEO), agencija za industrijalno razviće (UNIDO), kao i zemlje za naftni izvoz (OPEC i OSZE).

“Apelujem na gradonačelnika Beča da preduzme nešto povodom američke špijunaže i ne dozvoli im da naprave više ni jedan korak, i dovrše ono što su započeli ”, kaže Gudenus.

Potoparol za spoljnu politiku Slobodarske partije Austrije (FPÖ), dr. Johanes Hibner (Johannes Hübner), apeluje na ministarku unutrašnjih poslova, Johanu Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP) i ministra odbrane, Geralda Kluga da konačno skinu poveze sa očiju i pogledaju šta im se dešava u zemlji, i preduzmu odgovarajuće mere. USA nema pravo da na neutralnom prostoru kao što je Austrija špijunira državu i da prisliškuje ljude. U međuvremenu zaoštrava se situacija sa delovanjem samozvanih svetskih policajca, a austrijska vlada ništa ne preduzima.

„Državni vrh Austrije trebalo bida se bore za očuvanje ugleda i integriteta zemlje, jer to USA sigurno neće uraditi. Neutralnost kao i naše pravo na zaštitu privatnosti mora da se poštuje i država ne sme da bude pod prismotrom inostranim tajnim službama“, jednoglasno ističu i Gudenus i Hibner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track