GUDENUS ZA KURIR: Na delu je destabilizacija Evrope pred kojom se zatvaraju oči!
Foto: Marina Lopičić

Intervju, Johan Gudenus, zamenik gradonačelnika Beča

GUDENUS ZA KURIR: Na delu je destabilizacija Evrope pred kojom se zatvaraju oči!

Austrija -
Podsetio bih vas da su teroristi iz Pariza prošli balkansku rutu, bili i u Austriji i Briselu, pa tek onda došli u Pariz i tamo počinili masakr. Za to su krivi Angela Merkel, Verner Fajman i Mihael Hojpl koji zatvaraju oči pred istinom i dalje forsiraju kulturu dobrodošlice, kaže Johan Gudenus

BEOGRAD - Dan posle prvog saziva bečke skupštine, nakon pokrajinskih i gradskih izbora, Johan Gudenus (Johann Gudenus), zamenik gradonačelnika Beča, seo je u poslednji avion za Beograd i došao na konferenciju o izazovima bezbednosti Evrope i sveta u svetlu najnovijih terostičkih napada u Evropi i situacije u Siriji.

Novopečeni dogradonačelnik Beča, visoki funkcioner Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) rado dolazi u Beograd i Srbiju, a šef njegovog kabineta u bečkoj skupštini sada je naš zemljak Konstantin Dobrilović, takođe član FPÖ. Sa Gudenusom u Beogradu je boravio i Maksimilijan Kraus (Maximilian Krauss), mladi kadar FPÖ i najmlađi poslanik u Bečkoj skupštini.

Gudenus je na mesto zamenika gradonačelnika Beča izabran voljom građana, a ne koalicionim dogovorom što dodatno daje na težini njegovoj funkciji. On u intervjuu za Kurir kaže da je spreman da se maksimalno posveti dobrobiti građana Beča, među kojima i ma i puno onih srpskog porekla, kao i da je svestan da mu kao čoveku najjače opozicione partije u Austriji, Slobodarske partije (FPÖ), neće biti lako da radi sa vladajućom crveno-zelenom koalicijom, sa kojom se njegova stranka u mnogim segmentima gradske politike ne slaže.

"Sada imamo mogućnost da kontrolišemo politiku vladajuće koalicije u Beču. Imamo ustavno pravo da u Računskom sudu, najvišoj saveznoj finansijskoj instituciji kontorlišemo rad gradske vlasti u svim segmentima. Nas posebno interesuje krediti u švajcarskim frrancima koje je Grad podizao, konkretne investicije, zajmovi, projekti. Isto tako, možemo, po Ustavu, da pokrenemo istražnu komisiju da utvrdi i proveri konkretne projekte. Možemo da se obratimo i Ustavnom sudu, ako procenimo da je došlo do kršenja bečkog i pokrajinskog, odnosno saveznog Ustava. I na kraju, što je najvažnije, imamo 34 od 100 odbornika u skupštini Beča i ni jedan zakon ne može da se usvoji u Beču bez nas.

Johan Gudenus sa šefom svog kabineta Konstantinom Dobrilovićem
Johan Gudenus sa šefom svog kabineta Konstantinom Dobrilovićem

Kako je počela saradnja sa gradonačelnkom Hojplom, kako se slažete?

Moja funkcija zamenika gradonačelnika daje velike mogućnosti za rad, ali da li će mi Hojpl to dozvoliti, to zavisi od njega. Želim da budem spona između građana i vlasti, da se čuje glas Bečlija i da u isto vreme na najbolji način predstavljam Beč u inostranstvu. Da pozivam ljude da dođu u Beč, turistički ili poslovno, da ulažu u naš prelepi grad.

Izbeglička kriza pogodila je i Vašu zemlju, kakva je situacija u Austriji i šta je rešenje?

Ovo je kriza pravne države. Dokaz da pravna država ne funkcioniše i da se granica ne štiti. Beč je uvek bio otvoren grad, ali ovde je reč o krizi azila, invaziji izbeglih doseljenika, prema kojima zvanična politika, iako ima mere, ne primenjuje ih. Nevoljnicima koji beže od rata treba pomoći, ali na delu je islamizacija Evrope, pod plaštom azila. Podsetio bih vas da su teroristi iz Pariza prošli balkansku rutu, bili i u Austriji i Briselu, pa tek onda došli u Pariz i tamo počinili masakr. Za to su krivi Angela Merkel (nemačka kancelarka, prim. aut.), Verner Fajman (austrijski kancelar, prim. aut.) i Mihael Hojpl (gradonačelni Beča, prim. aut.) koji zatvaraju oči pred istinom i dalje forsiraju kulturu dobrodošlice. Migranti znaju da dolaze u zemlju sa socijalnim sistemom, da će odmah dobiti novac i dobre uslove za život. Znaju da ih neće vratiti nazad i da kasnije mogu da dovedu porodicu.

Ne možete da kažete da austrijska država ne čini ništa u borbi prortiv islamista. Donet je Zakon o zabrani finansiranja stranih udruženje iz inostranstva. Da li je to urodilo plodom?

Tačno je da taj zakon sada postoji, ali isto tako može bilo koje privatno lice da dođe i da uplati novac nekom udruženju, a ta osoba može imati veze bilo gde i bilo sa kim u svetu i da taj neko preko njega šale novac za udruženja iza kojh se kriju islamisti. U medijima je objavljena skandalozna priča da se u vrtićima propagira džihad, a podsetiću vas da se u Beču otvara prva škola za imame, deli Kuran. Za to su kriva zvanična politka EU i Austrije koja dozvoljava islamizaciju Evrope.

Posle napada u Parizu bilo je nekoliko lažnih dojava o podmetnitim bombama u Beču. Da li se bojite da bi sličan napad mogao da se dogodi u Vašem gradu?

Kada vidimo šta se dešava normalno je da imamo realnu dozu straha. Jeftine su poruke vlasti da smo mi desničari ti koji širimo strah i paniku i plašimo građane, a u isto vreme u programu gradske crveno-zelene koalicije nema ni reči o problemu i opasnosti od islamizacije i kako to rešavati. Ujedno propagiraju pogrešnu toleranciju. Ko hoće da se integriše je dobrodošao.

Veliki broj Srba sa austrijskim državljanstvom dao je svoj glas vašoj partiji na pokrajinskim i gradskim izborima. Kako ste im se odužili?

Pre svega promocijom zajedničkog života i našeg prijateljstva i dobre saradnje. Mi nismo od onih koji jedno propagiraju, drugo rade. Prvi Srbin položio je poslaničku zakletvu u bečkoj skupštini. On je član naše partije i to je još jedan argument protiv onih koji nas optužuju da smo protiv stranaca. Drugo, FPO je, kada je reč o Kosovu, dosledan od samog početka. Ukazujemo na kršenje međunarodnog prava, a ja sam nedavno potpisao peticiju protiv učlanjenja Kosova u Unesko. Kada je suživot u Beču u pitanju, Srbi znaju da imamo zajedničku ljubav prema gradu i njegovom nepretku, ali i zajedničke hrišćanske vrednosti.

Da li Beč dolaskom velikog broja imigranata može ostati simbol hrišćano-evropske tradicije, na kojoj toliko insistirate?

Azilantska kriza će, sigurno je, promeniti sliku Beča. Što više muslimana bude dolazilo više će džamija tražiti, što nije dobro za Beč. Tražiće da se žene zabrađuju, FPO to želi da spreči i sve veći broj Bečlija misli kao i ja. Glavni grad kulturne Evrope sa katedralom svetog Stefana, Štefansdomom, u svom srcu treba das ostane simbol hrišćanske Evrope.

Johan Gudenus sa Maksimilijanom Krausom (levo) i Konstantinom Dobrilovićem
Johan Gudenus sa Maksimilijanom Krausom (levo) i Konstantinom Dobrilovićem

Vaša partija je sve jača, što pokazuje i izborni uspeh u Beču, ali i u drugim pokrajinama. Imate li strategiju, ili možda već i kandidata za predsedničke izbore 2016?

Dobro pitanje, tim pre što će to biti direktni izbori i što će se pokazati snaga stranke. Nismo još razgovarali o kandidatu, videćemo koga će ostale stranke ponuditi pa ćemo na osnovu njihove snage i mi postaviti našeg kandidata.

U austrijskoj javnosti Vam se prebacuju jake veze sa Moskvom, da li Vam to odmaže na poziciji na kojoj ste sada?

Često odlazim u Moskvu, držim govore tamo. Kad se vratim, mediji me razapinju, ali meni je važno da građani Beča to vide na pravi način. I oni su svesni da se vodi ekonomski rat protiv Rusije, a EU je, nažalost, poltron SAD. To je velika šteta za Evropu jer Rusija ima alternativu, a EU nema. A treći, SAD, se smeje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track