Hajnc Fišer pokloniće se senima žrtava u Aušvicu!
Foto: Printscreen Kurier/Hans Punz

Godišnjica oslobađanja nacističkog logora!

Hajnc Fišer pokloniće se senima žrtava u Aušvicu!

Austrija -
Današnjoj komemoraciji u Aušvicu prisustvovaće i najviši predstavnici Austrije, predvođeni predsednikom države Hajncom Fišerom i kancelarom Vernerom Fajmanom

BEČ - Danas se obeležava 70 godina od oslobođenja Aušvica (Auschwitz), najvećeg nacističkog logora smrti. Tokom Drugog Svetskog rata u ovom kompleksu od više logora na jugu današnje Poljske, kojeg je podigla Hitlerova Nemačka, ubijeno je najmanje 1,1 milion ljudi mnogih nacija, ali većinom Jevreja koji čine oko 90 odsto svih žrtava. Svaki šesti, od ukupno šest miliona stradalih Jevreja tokom Hitlerove vladavine i Drugog Svetskog rata, ubijen je u Aušvicu.

Današnjoj komemoraciji u Aušvicu prisustvovaće i najviši predstavnici Austrije, predvođeni predsednikom države Hajncom Fišerom (Heinz Fischer) i kancelarom Vernerom Fajmanom (Werner Faymann, SPÖ). Dugo godina posle rata Aušvic nije bio tema u Austriji. Prvi austrijski političar koji je posetio ovaj logor je vicekancelar Bruno Piterman (Bruno Pittermann, SPÖ). Bilo je to 1962. godine. Austrija je dugo čekala i sa postavljanjem svoje izložbe u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau.

Svaka država odakle su bili ubijeni logoraši imala je pravo da postavi svoju memorijalnu izložbu u jednoj logorskoj baraci. Austrija je to učinila tek 1978, povodom 40. godišnjice pripajanja Austrije Hitlerovoj Nemačkoj. Tu se Austrija prezentovala kao „prva žrtva nacionalsocijalizma“.

Prošlo je još dosta godina, do 2005. kada je uz ovu, dotad nepreomenjenu postavku, dopisano: „Ova istorijska slika ne odgovara kako današnja Austrija shvata samu sebe“. Godine 2013. su demontrirani panoi austrijske izložbe i raspisan konkurs za novu postavku, da bi lani bio izabran tim koji treba da je osmisli i realizuje. Planira se da otvorenje nove austrijske izložbe u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau bude 2017.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track