HOĆE DA ZABRANE PUŠENJE OMLADINI: Cigarete neće moći da kupe mlađi od 18 godina!
Foto: Shutterstock

INICIJATIVA ZELENIH

HOĆE DA ZABRANE PUŠENJE OMLADINI: Cigarete neće moći da kupe mlađi od 18 godina!

Austrija -
Podatak da danas čak 53 odsto mladih puši je zastrašujuć. Iz tog razloga se zalažemo za uvođenje zabrane prodaje cigareta osobama mlađim od 18 godina, poručila je Eva Glavišnig lider stranke Zelenih

BEČ - Dok austrijska vlada užurbano radi na izradi zakona kojim će se u potpunosti zabraniti pušenje u svim ugostiteljskim objektima U Austriji, predsednica stranke Zelenih, Eva Glavišnig (Eva Glawischnig) zahteva da zabrani prodaja duvanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina.

Trenutno je na snazi zabrana prodaje cigareta za lica mlađa od 16 godina. Glavišnigova ističe da je u Austriji u porastu broj onih koji boluje i umire od karcinoma pluća i da je neophodno preduzeti preventivne mere, piše Esterajh.

„Podatak da danas čak 53 odsto mladih puši je zastrašujuć. Iz tog razloga se zalažemo za uvođenje zabrane prodaje cigareta osobama mlađim od 18 godina“, kaže Glavišnigova.

Međutim, austrijska vlada na ove njene zahteve reaguje veoma rezervisano. Ministarka zdravlja Sabine Oberhauzer (Sabine Oberhauser, SPÖ) se trenutno zalaže pre svega za donošenje zakona o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima, a Ervin Razinger (Erwin Rasinger), portparol zdravstva Narodne partije Austrije (ÖVP), kaže „da će je zadovoljan ako se i nadalje bude poštovala zabrana prodaje cigareta licima mlađim od 16 godina“.

Ministarka za porodicu, Sofi Karmazin (Sophie Karmasin, ÖVP), će na ovu temu tokom maja razgovarati sa pokrajinskim vlastima u Austriji.

„Sa stručnjacima i pokrajinskim vlastima ćemo otvoreno diskutovati o uvođenju zabrane prodaje duvanskih proizvoda za lica mlađa od 18 godina“, izjavila je Karmazinova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track