HOJPL: Nismo platili poslaniku Zelenih da pređe u SPÖ!

uzdrmana bečka koalicija

HOJPL: Nismo platili poslaniku Zelenih da pređe u SPÖ!

Austrija -
Zeleni besni na socijaldemokrate jer je njihov poslanik Senol Akilić prešao u redove SPÖ, i tako omogućio crvenima da blokiraju svaki prdlog opozicije

BEČ - Koalicija Socijaldemokratske partije (SPÖ) i Zelenih u Beču nije bio brak iz ljubavi i pitanje je šta će biti posle izbora za Skupštinu grada/pokrajine Beča, koji su zakazani za 11.oktobar.

Zeleni su trenutno besni na socijaldemokrate jer je njihov poslanik Senol Akilić (Senol Akkilic) prešao u redove SPÖ-a, tako da socijaldemokrate sada u gradskoj skupštini imaju tačno 50 od ukupno 100 poslaničkih mesta. To praktično znači da crveni sada mogu da blokiraju eventualne zahteve za promene zakona svih ostalih partija, kao što je predlog reforme izbornog sistema u Beču koji je trebao da se nađe u skupštinskoj raspravi ovog petka.

Gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl (Michael Häupl, SPÖ), pokušava da smiri Zelene i intervjuu za emisiju „Beč danas“ (Wien Heute) ORF-a, on je priznao da situacija trenutno nije dobra, ali da ne smatra da je SPÖ isključivi krivac za jaz koji je nastao između crvenih i Zelenih. "Akilića niko nije primorao da napusti Zelene i pređe u SPÖ. Akilića nismo kupili", naglasio je Hojpl. "On jednostavni nije bio zadovoljan", rekao je gradonačelnik.

Hojpl je dodao kako želi da se koalicija održi ali da ona "nema smisla ako se samo međusobno blokiraju". Ako se partije vrate u normalan tok razmišljanja, sigurno se može još štošta zajednički uraditi, podseća Hojpl. Gradonačelnik Hojpl je naglasio da je spreman na kompromis sa Zelenima u vezi reforme izbornog sistema. Ipak, odnos SPÖ-a i Zelenih je teško narušen.

Partijski sekretar SPÖ Beča, Georg Nidermilbihler (Georg Niedermühlbichler), izjavio je juče za APA da će socijaldemokrate blokirati zahteve Zelenih (i ostalih opozicionih partija u Skupštini Beča, Slobodarske i Narodne) za izmenu izbornog sistema.

„Da su Zeleni, igrajući svoju igru na sve ili ništa, to progurali, SPÖ bi doživela teško poniženje i nemoguće bi bilo zamisliti crveno-zelenu koaliciju i posle izbora na jesen“, kazao je Nidermilbihler.

S druge strane, neki od političara Zelenih, kao što je Joahim Kovač (Joachim Kovacs), šef odborničke frakcije Zelenih u skupštini Otakringa (Ottakring, 16. bečki okrug), traži od gradskog partijskog vrha Zelenih da odmah prekine koaliciju sa socijaldemokratama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track