FPÖ PREDSTAVIO KANDIDATA ZA PREDSEDNIKA: Norbert Hofer ušao u izbornu trku za prvog čoveka Austrije!
Foto: Parlament.gv.at

Prelomili

FPÖ PREDSTAVIO KANDIDATA ZA PREDSEDNIKA: Norbert Hofer ušao u izbornu trku za prvog čoveka Austrije!

Austrija -
BEČ - Slobodarska partija Austrije predstavila je danas svog predsedničkog kandidata. Posle mnogo spekulisanja i licitiranja imenima kandidata, Hajnc Kristijan Štrahe objavio je da će na predstojećoim predsedničkim izborima bole plavih braniti Norbert Hofer, predsednik austrijskog parlamenta

FPÖ je birao između tri ponuđena kandidata, Ursule Štencel, bivše poslanice Narodne partije Austrije (ÖVP), generalnog sekretara FPÖ Herberta Kickla, i Hofera.Treba napomenuti da je lider slobodaraca posebno zadovoljan, jer je on još krajem prošle godine naglasio da je Hofer njegov favorit.

Hofer je povodom kandidature rekao da kandidatura za predsednika Austrije nije bila njegov cilj, ali da je ponosan i počastvovan što je izabran da učestvuje u trci za mesto predsednika države, kao kandidat Slobodarske partije Austrije.

Hofer je peti kandidat za predstojeće predsedničke izbore 24. aprila. Do sada je kandidaturu potvrdio još u ime vladajuće Socijaldemokratske partije (SPÖ) ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer, iz Narodne stranke (ÖVP) nekadašnji dugogodišnji predsednik parlamenta Andreas Kol, Zeleni u izbornu trku šalju višegodišnjeg predsednika partije Aleksandera van der Belena, a kao nezavisni kandidat očekuje se ranija predsednica Višeg suda Irmgard Gris.

Konačan broj pretendenata za fotelju predsednika Austrije biće poznat do 18. marta, kada ističe rok za predaju kandidatura. Svaki kandidat mora da prikupi 6.000 potpisa osoba sa pravom glasa, koji, kao podržavaoci, moraju lično da dođu u opštinu i potvrde podršku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track