SLABA TAČKA: Sve mogu da tolerišu ali je čak dve trećine Austrijanaca protiv islama!

UGLAVNOM POŠTUJU RAZLIČITOST

SLABA TAČKA: Sve mogu da tolerišu ali je čak dve trećine Austrijanaca protiv islama!

Austrija -
Ezultati nakete pokazali su da su Austrijanci izuzetno tolerantni ali oko 70 posto ne želi na primer da im se u komšiluku izgradi džamija

BEČ - Austrijanci su jedna vrlo tolerantna nacija.

Bilo da se radi o imigrantima, invalidima ili drugačije seksualno orijentisanim ljudima, većina građana ne,a ništa protv njih. Da li je zubar crnac ili komšija homoseksualac, ne dovodi se u pitanje. Jedino što većina ne može da toleriše i prihvati je drugačija religija a pre svega su netolerantni kada je u pitanju islamska vera.

Naime dve trećine Austrijanca je protiv da im se član porodice odluči za promenu religiju u islam. Isto toliko ne bi volelo da im se u komšiluku izgradi džamija, kao i 42 odsto ne bi želelo da im se u blizini nalazi neki budistički centar. Ovo su rezultati ankete koju je ovog meseca sporoveo Institut za istraživanje javnog mnjenja „meinungsraum.at“, na temu seksualnosti, boje kože, religije i pola u kojoj je učestvovalo 1.000 Austrijanaca.

U većini ispitanih oblasti anketa pokazuje da su Austrijanci izuzetno tolerantni. 72 odsto ispitanika nema problem sa tim ako se žensko iz uže familije uda za crcna, 82 odsto da im je zubar poreklom iz Afrike, 80 odsto da je hirurg iz Turske i čak bi se četvrtina ispitanika bi bez razmišljanja odlučilo za kupovinu polovnog automobila od Arapina.

Što se ravnopravnosti u zajedničkom životu tiče, ni sa tim tri četvrtina ispitanih nema problem. 94 odsto ljudi nema ništa protiv da im kolega bude invalid, a 90 odsto da šef bude žensko. Anketa pokazuje da 78 odsto ispitanika ne bi imalo ništa protiv, kada bi se neko iz njihove porodice izjasnio da je homoseksualac. 77 odsto nema problema sa sklapanjem brakova između žena i 71 odsto ispitanika je za sa bračnu zajednicu između muškaraca. Samo na pitanje da li su za to da se takvim brakovima dozvoli usvajanje dece, 59 odsto njih je reklo za tako nešto ipak nisu.

(M. Ć.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track