STIGLA ISPOMOĆ: I austrijski policajci kontrolišu mađarsko-srpsku granicu!
Foto: AP

JAČA KONTROLA MIGRANATA

STIGLA ISPOMOĆ: I austrijski policajci kontrolišu mađarsko-srpsku granicu!

Austrija -

BEČ - Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije uputila je prve od ukupno 20 policajaca na mađarsko-srpsku granicu

Portparol Ministarstva Karlhajnc Grundbek potvrdio je da su prvi policajci već na licu mesta.

"Radi se o prvim policajcima od ukupno 20 koji će do ponedeljka biti upućeni na mađarsko-srpsku granicu", objasnio je on bečkom dnevniku „Prese“.

Policajci su prošli obuku u Fronteksu i naći će se na graničnim prelazima sa Srbijom, ali i duž Zelene granice, to jest patroliraće duž ogradu od bodljikave žive na granici dugoj 175 kilometara. Oni će, kako je najavljeno, koristiti i uređaje za noćni nadzor.

Njihovo učešće u nadzoru je simboličnog karaktera, pošto granicu obezbeđuje 10.000 mađarskih snaga bezbednosti. Austrijski policajci, kako je najavljeno u Beču, neće učestvovati u akcijama vraćanja migranata. Učešće austrijskih policajaca koordinisaće Fronteks.

Dodatnih 20 policajaca obećao je ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka svom mađarskom kolegi. Prethodno su četiri policajca iz Austrije učestvovalo u misiji Fronteksa na mađarsko-srpskoj granici. Misija Fronteksa je mala i do sada je imala između 20 i 30 policajca iz država EU, tako da će se broj pripadnika, dolaskom čuvara reda iz Austrije, udvostručiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track