ISPOVEST UHAPŠENOG BEČKOG DŽIHADISTE(16): Ostao sam invalid zbog 150 dolara mesečno!
Foto: ORF

dokopao se domovine

ISPOVEST UHAPŠENOG BEČKOG DŽIHADISTE(16): Ostao sam invalid zbog 150 dolara mesečno!

Austrija -
Oliver N. je teško ranjen tokom raketnog napada i tada su lekari morali da mu odstrane jedan bubreg, slezenu i pola plućnog krila

BEČ - Austrijska policija uhapsila je džihadistu Olivera N. (16) iz Beča koji je učestvovao u borbenim aktivnostima Islamske države (ISIL) u Siriji i Iraku. Kako je saopšteno, mladić se dobrovoljno predao vlastima prilikom sletanja 17. marta na bečki aerodrom Švehat (Schwechat).

Olivera N., koji se trenutno nalazi u zatvoru, sada očekuje suđenje zbog priključivanja terorističkoj organizaciji. Posle predaje austrijskim vlastima, još uvek traumatizovani Oliver N. je tokom dvodnevnog saslušanja u Beču ispričao svoje potresno ratno iskustvo austrijskoj Službi za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma (BVT).

On je u istrazi ispričao zastrašujuću priču o svom ratnom pohodu. Prema pisanju austrijskih medija, Oliver N. jeteško ranjen tokom jednog od raketnih napada na uporišta terorista ISIL-a u sirijskom gradu Raka. Kako kaže bio je ranjen u stomak i bukvalno držao rukama creva da mu ne ispadnu.Lekari su morali da mu odstrane jedan bubreg, slezenu i pola plućnog krila. Posle ranjavanja džihadisti su Olivera N. proglasili za nesposobnog borca, i vraćen je u Tursku.

Mladić je u istrazi rekao da je prešao u islam u maju 2014. godine i veoma brzo se radikalizovao i u avgustu prošle godine, koristeći se lažnim pasošem, prvo avionom odleteo za Tursku, a nakon toga se, sa grupom istomišljenika koji su ga tamo čekali, uputio u Siriju. Od prošlog oktobra za njim traga pravosuđe.

Odmah po dolasku Oliveru N. je dobio automatsku pušku kalašnjikov. Mesečno je dobijao 150 dolara, a rečeno mu je i da treba da kupi na pijaci ropkinja sebi ženu, međutim to nije uradio jer je odmah poslat u Irak da se bori bez ikakve vojne obuke. Posle je opet vraćen u Siriju. Tokom žestokih borbi za sirijski grad Kobane, Oliver N. je prema sopstvenim rečima bio zadužen za izvlačenje ranjenih i poginulih džihadista.

„Njemu je izričito naređeno da osim ranjenika, mora da skuplja i delove njihovih tela koje su izgubili prilikom ranjavanja, kako bi nakon dolaska u bolnicu doktori mogli da ih prišiju nastradalima“, izjavio je Verner Tomanek (Werner Tomanek), advokat Olivera N..

Advokat Olivera N. takođe tvrdi da je njegov klijent bio primoran da u oktobru prošle godine snimi propagandni video koji je kasnije objavio na svojoj Fejsbuk stranici i u kojem poziva istomišljenike iz Austrije i Nemačke da se priključe teroristima, te istovremeno preti svojim školskim drugovima u Beču da će ih sve poklati.

„Njemu ništa drugo nije ostalo nego da snimi taj video, jer je pre toga u nekoliko situacija gledao kako njegovi saborci zbog neposlušnosti bivaju bičevani“, kaže Tomanek.

Nakon što je prebačen u Tursku gde mu je ukazana lekarska pomoć, austrijska ambasada je Oliveru N. izdala novi pasoš, te je on vraćen u Austriju, u kojoj je odmah i uhapšen.

Ipak poginuo na sirijskom ratištu... Firaz H.
Ipak poginuo na sirijskom ratištu... Firaz H.

Firaz H. je mrtav!

Oliver N. je tokom saslušanja istražiteljima saopštio i informaciju da je austrijski džihadista Firaz H. (19), koji je svojevremeno na svom Fejsbuk profilu postavljao fotografije na kojima pozira pokraj obezglavljenih tela sirijskih vojnika, poginuo tokom borbi u Siriji.„Lično sam video njegovo raskomadano telo“, rekao je Oliver N. tokom saslušanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track