ISPOVEST PUTNIKA KOJI JE PREŽIVEO PAD HELIKOPTERA: Samrtni vrisak pilota nikada neću zaboraviti!
Foto: Printscreen Oe24.at

Tragedija kod sakcburga

ISPOVEST PUTNIKA KOJI JE PREŽIVEO PAD HELIKOPTERA: Samrtni vrisak pilota nikada neću zaboraviti!

Austrija -

SALCBURG - Nemac Rajnhard B. (Reinhard B.,62) koji je peživeo pad helikoptera, u kom je život izgubio poznati austrijski pilot Hanes Arh (Hannes Arch, 49) otkrio je šta se desilo te nesrećne noći i opisuje svoje mučno čekanje na pomoć.

Šezdesetdvogodinji državljanin Nemačke odlučio je da se u dolinu ne vraća peške u petak ujutro, već da te večeri krene helikopterom zajedno sa Arhom, koji je done namirnice jednom prijatelju.

Njih dvojica su poletela su oko 21 sat, a posle svega 550 metara došlo je tragične nesreće, kada je helikopter udario u stenu i raspao se.

Osam sati čekao na pomoć ... Rajnhard B. (nFoto Printscreen oe24.at)
Osam sati čekao na pomoć ... Rajnhard B. (nFoto Printscreen oe24.at)

“Hanes je rekao, da ima opremu za noćno letenje. Kada sam seo u helikopter i kada je reflektor za poletanje i sletanje uključen, ja nisam više mogao da raspoznam konture. Hanes se onda polako, samo uz pomoć reflektora, probijao kroz stenovito područje“, izjavio je teško povređeni Nemac.

Odjednom se ispred njih pojavila stena, Arh je još pokušao da podigne helikopter, ali je već bilo prekasno. „Hanes je tada ispustio samrtni vrisak, koji nikada neću zaboraviti!“, navodi Rajnhard, sa suzama u očima i vidno potresen. Iako je do nesreće došlo u neposrednoj blizini mesta poletanja, uzbuna je podignuta u Salcburgu, tek kada se Arh nije vratio u planirano vreme.

Bio je omiljeni austrijski pilot... Hanes Arh (Foto Printscreen oe24.at)
Bio je omiljeni austrijski pilot... Hanes Arh (Foto Printscreen oe24.at)

Teško povređeni Rajnhard je na pomoć čekao punih osam sati.„Čekanje je bilo užasno. Mislio sam da neću preživeti. Bio sam na ivici da se predam. Tri puta sam čuo helikopter, ali je svaki put otišao dalje”. Pored teških povreda šezdesetdvogodišnjak je otežano disao, jer mu se pojas urezao u stomak. Napokon, oko 4:30 ujutro na mesto nesreće su stigle spasilacke ekipe. Kada su stigli zatekli su teško povređenog Nemca, koji je helihopterom hitne pomoći prebačen u dolinu, ali za pilota više nije bilo pomoći, već je bio mrtav.

“Prvo sam pomislio da je to neka životinja, a onda sam video lampe spasioca gorske službe.” kaže Rajnhard.

Helikopter se raspao od udara u stenu (Foto Printscreen oe24.at)
Helikopter se raspao od udara u stenu (Foto Printscreen oe24.at)

Ustanovljeno je da ima prelom pršljena, povredu lakta, smrskanu čaku i izbijene zube. Kako navodi Evald Dorner (Ewald Dorner) iz policijske inspekcije Hailigenblut, još se utvrđuje razlog pada helihoptera.

„Noćni let je bio najavljen, a vremenski uslovi su bili dobri. Pod takvim uslovima let ne predstavlja problem“, saopstio je Dorner.

Do nesreće je doslo oko 21 sat, kada je Arh, nakon isporuke namirnica, bio u povratku za Salcburg. Ubrzo nakon poletanja helihopter je na nadmorskoj visini od 2.300 metara udario u stenu i ostao na strmom terenu. Olupina je oko ponoći lokalizovana policijskim helihopterom, a 41 spasilačka ekipa među kojima su bila i 3 lekara hitne pomoći, odmah su krenule ka mestu nesreće.

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja