(VIDEO UŽIVO) STVARANJE ISTORIJE: Gledajte kako čovek prvi put spušta sondu na kometu!

Osvajanje svemira

(VIDEO UŽIVO) STVARANJE ISTORIJE: Gledajte kako čovek prvi put spušta sondu na kometu!

Austrija -
Sonda File, veličine mašine za pranje veša, odvojila se od satelita Rozeta i krenula ka površini komete

BERLIN - Istorijski pokušaj spuštanja svemirske sonde na površinu jedne komete upravo je u toku, a vi možete da ga pratite uživo na Kurirovom portalu!

Sletanje istraživačke sonde predstavlja vrhunac desetogodišnje misije na proučavanju četiri kilometara duge komete "67R/Čurjumov-Gerasimenko", a potvrda o njenom spuštanju, ukoliko ono bude uspešno, trebalo bi da stigne do Zemlje oko 17 sati i tri minuta po srednjoevropskom vremenu, preneo je AP.

Sonda "File", veličine mašine za pranje veša, odvojia se od svog nosača, satelita "Rozeta", i krenula ka površini komete, gde će učvrstiti pomoću harpuna i šrafova, zbog problema koje je ESA (Evropska svemirska agencija) imala sa aktivnim sistemom za spuštanje.

Plan je da "Rozeta" i "File" dalje prate kometu na njenom putu do Sunca. Koristeći 21 različiti instrument letelice će prikupiti podatke za koje se naučnici nadaju da će objasniti poreklo kometa i drugih svemirskih tela.

ESA navodi da i ukoliko spuštanje ne bude uspešno, misija vredna 1,3 milijarde evra koja je započeta 2004, neće biti neuspeh jer će "Rozeta" samostalno moći da sprovede oko 80 odsto misije.

Ovde možete da pratite spuštanje sonde uživo:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track