IZBORI U DONJOJ AUSTRIJI: Narodna partija ostaje na vlasti!
Foto: Arhiva ÖVP

Učvstili poziciju

IZBORI U DONJOJ AUSTRIJI: Narodna partija ostaje na vlasti!

Austrija -
Crni, na čijem čelu u pokrajini je Ervin Prel (Erwin Pröll) osvojli su 50,96 odsto glasova

SENT PELTEN - Rezultati na lokalnim izborima u Donjoj Austriji nisu preokrenuli političku situaciju o pokrajini, jer je Narodna partija Austrije (ÖVP), koja je godinama broj jedan u pokrajini, uspela je da sačuva prvo mesto. Crni, na čijem čelu u pokrajini je Ervin Prel (Erwin Pröll) osvojli su 50,96 odsto glasova i ovim rezultatom zabeležili porast od 0,12 odsto glasova u odnosu na izbore iz 2010. godine.

Na ovim izborima u 570 opština pravo glasa imalo je 1.519.490 građana. Stranke su se borile za 11.725 mesta u lokalnim samoupravama.

Socijaldemokratska stranka (SPÖ) je izgubila 2,8 posto glasova i tako osvojila samo 30,94 odsto glasova. Crveni su izgubili apsolutnu većinu i gradonačelnika u opštini Viner Nojštat (Wiener Neustadt).

Slobodarska partija sa 7,8 odsto glasova i Zeleni sa 4,47 odsto zabeležili su male pomake i i nalaze se na trećem, odnosno četvrtom mestu.

Partija NEOS koja prvi put učestvuje na lokalnim izborima u Donjoj Austriji osvojila je 0,89 odsto glasova, odnosno 30 političkih mandata.

Izlaznost na izborima pala je drastično, sa 71,6 odsto 2010. godine na 65,82 odsto. Zanimljivo je da je u ukupno 26 opština došlo do promene vlasti. Tako je u 13 opština Narodna partija Austrija porazila socijaldemokrate dok im je SPÖ samo u pet opština preotela presto.

Rajnhold Miterlehner (Reinhold Mitterlehner, ÖVP) čestitao je stranačkim kolegama na uspehu. On se posebno raduje dobrim rezultatima u gradovima i nekadašnjim uporištima socijaldemokrata.

Norbert Darabos (SPÖ) rezultate socijaldemokrata smatra prikladnim i ne vidi razlog za uzbuđenje pred predstojeće bečke izbore.

Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache, FPÖ) obradovao se rezultatima Slobodarske stranke i veruje da će FPÖ u budućnosti igrati važnu ulogu u političkoj svakodnevnici ove austrijske pokrajine.

(S. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track