IZNENAĐENI I UVREĐENI: Poslanik Zelenih prešao kod Hojpla!
Foto: Reuter

Bura u bečkoj vladajućoj koaliciji

IZNENAĐENI I UVREĐENI: Poslanik Zelenih prešao kod Hojpla!

Austrija -
Odluka o ostanku Zelenih u koaliciji donesena je posle višečasovnog kriznog sastanka bečkih poslanika ove partije

BEČ - Marija Vasilaku (Maria Vassilakou), šefica bečkih Zelenih i zamenica bečkog gradonačelnika, kaže da će Zeleni ostati u koaliciji sa Socijalemokratskom partijom (SPÖ) u vladi Beča, uprkos "podlim trikovima“ bečke SPÖ.

Podsetimo, u petak je objavljeno da Senol Akilić (Senol Akkilic), poslanik Zelenih u bečkoj gradskoj/pokrajinskoj skupštini, prelazi u redove SPÖ. Socijaldemokrate su mu, navodno, obećale sigurno poslaničko mesto i u narednom mandatu, posle izbora za Skupštinu Beča u oktobru ove godine.

Sa novopristiglim Akilićem, SPÖ sad ima tačno 50 od ukupno 100 poslanika u Skupštini Beča. Na taj način socijaldemokrate mogu da blokiraju bilo kakvu inicijativu ostalih partija. Sve one, uključujući Zelene, uporne su u zalaganju da se izmene izborni propisi u Beču, jer favorizuju SPÖ, koja je najjača partija.

I Vasilaku i David Elenzon (David Ellensohn), šef poslaničkog kluba Zelenih u Skupštini Beča, naglašavaju da se među Zelenima "duboko usidrila ogromna ogorčenost “ ponašanjem socijaldemokrata, ali i da ne žele da do oktobarskih izbora SPÖ potpuno samostalno donosi odluke u Beču.

To neće biti lako, priznaje Vasilakou:

"Kao kada zimi hoćete da preplivate Dunavski kanal.“

Odluka o ostanku Zelenih u koaliciji donesena je posle višečasovnog kriznog sastanka bečkih poslanika ove partije.

Pozadina aktuelne krize je upravo sukob Zelenih i SPÖ oko izbornog sistema u Beču. Zeleni, kao i obe opozicione partije u Skupštini Beča, Slobodarska (FPÖ) i Narodna (ÖVP), žele da izmene aktuelni sistem, ali bečki gradonačelnik Mihael Hojpl (Michael Häupl, SPÖ) i njegovi partijski drugovi nikako ne žele promene.

Prelaskom Akilića u socijaldemokratsku klupu nastala je pat-pozicija u Skupštini Beča. Zbog izjednačenosti glasova (50:50), sada ni Zeleni, slobodarci i narodnjaci zajedno ne mogu prisiliti socijaldemokrate na izmenu izbornih pravila do novih bečkih izbora.

Socijaldemokrate očigledno žele da i sa malo više od 40 odsto glasova osvoje apsolutnu većinu u Skupštini Beča, što ne odgovara nijednoj manjoj partiji. Naravno, pitanje je da li će SPÖ u oktobru 2015. osvojiti onoliki broj glasova kao i na prethodnim izborima, u oktobru 2010. Tada su socijaldemokrate imale 44,34 odsto svih glasova i osvojli 49 odsto poslaničkih mesta u Skupštini Beča (49 od ukupno 100).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track