JAVNI ČAS ISTORIJE U BEČU: 70 godina od proboja iz logora Jasenovac!
Foto: Wikipedia

sećanje na žrtve genocida

JAVNI ČAS ISTORIJE U BEČU: 70 godina od proboja iz logora Jasenovac!

Austrija -
Srpsko kulturno i prosvetno društvo “Prosvjeta” osim javnog časa koji je organizovan u Beču , organizuje i „Pokloničko putovanje za Jasenovac“

BEČ - Srpsko kulturno i prosvetno društvo “Prosvjeta” iz Beča održalo je danas “Javni čas istorije” u centru Beča, na jednom od najpoznatijih gradskih trgova, Švarcenbergovom (Schwarzenbergplatz).

Tema časa je obeležavanje 70 godina od proboja iz Logora smrti – Jasenovca, simbola genocida Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom Svetskom ratu, saznajemo od Srđana Mijalkovića, predsednika bečke Prosvjete. Učesnici su bili deca iz “Prosvjetine škole srpskog jezika”, ”Mali hor Prosvjete” i predavači Grozdana Bulov, Nedeljko Savić i Srđan Mijalković.

Posetioci će moći da pogledaju i delove izložbe “Ekonomija Jasenovačkog logora”, neke njene panoe. Iz prostorija Instituta za istorijske manjine iz Beča, ova izložba se upravo seli u prostor Predstavništva Republike Srpske u Beču (Fichtegasse 5/2a). Na današnjem “Javnom času istorije” javnosti je po prvi put predstavljen i predlog teksta

Rezolucije o proglašavanju 22. aprila Danom sećanja na žrtve genocida nad Srbima. Bečka Prosvjeta ovom prilikom podseća da u utorak sredu (21-22. april) organizuje „Pokloničko putovanje za Jasenovac“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track