ŠOK: Anesteziolog koji je devojčici dao prejaku narkozu i ostavio je invalidom oslobođen optužbe!
Foto: Kurir Austrija

presuda puna rupa

ŠOK: Anesteziolog koji je devojčici dao prejaku narkozu i ostavio je invalidom oslobođen optužbe!

Austrija -
Iako je operacija fatalna po Nadin S. (6) bila pre šest godina bolnica Tilak u Inzbruku tek u maju ove godine priznala je da snosi odgovornost za grešku tokom operacije

INZBURK - Zbog nedostatka dokaza, anesteziolog iz Tirola oslobođen je optužbe zbog nemara u radu. Njemu se stavljalo na teret da je tokom operacije bruha 2008. godine, Nadini S. (6), tada bebi od šest nedelja dao prejaku narkozu zbog čega je ona ostala težak invalid. Presuda još nije pravosnažna, ali javnost je već oštro reagovala, a po rečima sudije Gerharda Melihara (Gerhard Melichar) ostavila dosta nedoumica.

„Tokom opsežne istrage istražitelji su se trudili da u potpunosti razjasne tok dešavanja i šta je dovelo do ovog slučaja. Međutim, oni su samo delimično uspeli u svojoj nameri“, naveo je sudija Meliher tokom obrazloženja oslobađajuće presude.

On je takođe dodao da nema nikakvih objektivnih dokaza da je okrivljeni zanemario svoje radne dužnosti. Donošenju oslobađajuće presude doprinele su i stručne procene nekoliko lekara koji su naglasili da je ponašanje doktora na pedijatrijskom odeljenju intenzivne nege, na kojem je bila smeštena i mala Nadin S., bilo krajnje nemarno, i da iz tog razloga nije moguće dokazati kada je i gde došlo do oštećenja mozga devojčice, koje je prouzrokovalo invaliditet.

Podsetimo, iako se ovaj, po devojčicu fatalan slučaj dogodio još pre šest godina, tačnije 4. januara 2008. godine, iz bolnice Tilak u Inzbruku su odlučno odbacivali svaku krivicu. Tek u maju ove godine ova lekarska ustanova priznala je da snosi odgovornost za grešku tokom operacije. Nadin danas živi pod celodnevnim nadzorom nagovatelja i nije sposobna sama da funkcioniše

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track