KAD PRITISNE VRUĆINA: Goli se veru po planinama!
Foto: Printscreen Krone.at

TESNE IM PLAŽE

KAD PRITISNE VRUĆINA: Goli se veru po planinama!

Austrija -
Bežeći od nesnosnih tropskih temperatura ljubitelji planinarenja krenuli su u osvajanje austrijskih vrhova, samo u patikama i sa rancem na leđima

ŠTROBL - U Austriji golaći su osim na nudističkim plažama viđeni i na padinama Alpa.

Naime prošle nedelje bežeći od nesnosnih tropskih vrućina ljubitelji planinarenja krenuli su u osvajanje austrijskih vrhova, ali samo u patikama i sa rancem na leđima. Jedna grupa od dvadesetak potpuno golih planinara primećena je 12. jula iznad mesta Štrobl, kod Poštanskog katuna.

U blzini je i Volfgangovo jezero u živopisnoj regiji Salckamergut (Postalm, Wolfgangsee, Salzkammergut), blizu tromeđe austrijskih pokrajina Salcburga, Gornje Austrije i Štajerske. Svedoci kažu da je u grupi golaća bilo muškarca i žene, starosti od 40 do 60 godina, iz Nemačke, Švajcarske i Češke. Bili su dobro raspoloženi i rado se slikali sa kolegama planinarima (obučenim), koje su sretali na putu.

"Često sam na Poštanskom katunu, ali gole planinare nikada do sada nisam bio video", rekao je jedan od svedoka.

Hans Vizer (Hans Vizer) rukovodilac turizma regije oko Volfgangovog jezera, sa osmehom je reagovao na vest o pojavi golih šetača i dodao:

"Ako ovo postane česta pojava, moraćemo da reagujemo i uradimo nešto po tom pitanju. Možda ćemo odrediti jedno zaštitno područje za gole planinare oko Poštanskog katuna", kaže Vizer. On naglašava da ako je ovo usamljen slučaj golih šetača za njega lično nije problem, ali i da razume ljude koji "ne žele da se susreću sa nudistima iza svakog drveta".

Po austrijskom zakonu ukoliko se nagi ljudi ne nalaze na jasno definisanom području za gole (kao što su nudističke plaže), mogu biti i krivično gonjeniiti, zbog "uznemiravanja javnog mnenja". Maksimalna kazna je jedna godina zatvora.

Staza za gole trkače

U regiji Salckamergut je još 1994. godine bila otvorena nudistička staza za skijaško trčanje, ali od pre nekoliko godina je zatvorena. Na nekoliko jezera, kao i uz neke reke i potoke u ovoj regiji, ima više dobro posećenih nudističkih plaža, službenih i neslužbenih. Ako se u Salckamergutu otvori i "nudistički planinarski put", neće biti prvi takav u svetu, jer ih u Nemačkoj već ima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track