KAKAV RAZMAŽENKO: Zbog bubuljice hitna pomoć vozila momka (18) do bolnice!
Foto: ORF

lekari besni

KAKAV RAZMAŽENKO: Zbog bubuljice hitna pomoć vozila momka (18) do bolnice!

Austrija -
Lekarka koja je dozvolila da se tinejdžer preveze bolničkim vozilom do Dermatološke klinike kaže da je to uradila jer dečko nije dobro poznavao grad

GRAC - Kola hitne pomoći prevezla su pacijenta sa kraja na kraj grada zbog bubuljice koja mu je iskočila na usni. Besni lekari izneli su u javnost ovu zloupotrebu lekara i vozila koja moraju da su pripravna za pomoć u urgentnim situacijama.

Zna se kome je neophodna prioritetna medicinska pomoć. Vozila hitne pomoći ne mogu da prevoze svakog bolesnika. Najnoviji slučaj u kome je nepotrebno angažovano vozilo prve pomoći dogodio se pre nekoliko dana u Gracu.

Tamo je jedan momak (18) prebačen iz jedne bolnice u drugu, vozilom hitne pomoći, zbog herpesne bubuljice koja mu se pojavila na usni. On je došao u Zapadnu pokrajinsku bolnicu Graca (LKH West), a odatle je bolničkim kolima prevezen u ambulantu Dermatološkog odelenja Pokrajinske bolnice u Gracu (LKH Graz) koja je na drugom kraju grada od LKH West.

"Zbog takvih stvari čovek prosto pobesni", kaže lekar opšte prakse iz Graca, kod kog je ovaj tinejdžer došao sa receptom. On je svoj lek podigao dan kasnije, što znači da nije bio nikakav hitan slučaj, a ponajmanje za vožnju kolima hitne pomoći.

"Sve u svemu poreske obveznike ovo vozikanje koštaša 500 evra. Šta bi se desilo da je stigao poziv zbog infarkta ili moždanog udara, kada je svaki trenutak dragocen da bi se spasao život!?! ", dodaje lekar, u izjavi za Kronen Cajtung.

Lekarka bolnice LKH West u koju je mladić prvo došao na pregled, kaže da je pacijent imao jake bolove. Ona dodaje kako je ovakva bubuljica na usni simptom herpesa, sistematskog obolenja koje može biti i veoma bolno. S obzirom da mladić nije dobro poznavao Grac, nadležna lekarka je odlučila da ga vozilo hitne pomoći prebaci do Pokrajinske bolnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja