ZBOG OVE BRUKE, NEKO MORA DA ODGOVARA: Zatvorenik umro, a porodici rekli da je oslobođen!

NOVI SKANDAL U BEČKOM ZATVORU

ZBOG OVE BRUKE, NEKO MORA DA ODGOVARA: Zatvorenik umro, a porodici rekli da je oslobođen!

Austrija -
Nigerijac Kingsli E. (27) premunuo je pod nerazjašnjenim okolnostima u bečkom zatvoru Jozefštatu 23. juna, zbog čega je državno tužilaštvo pokrenulo istragu

BEČ - Porodica Kingslija E. (Kingsley E., 27) poreklom iz Nigerije, koji je umro pre dve nedelje u istražnom zatvoru u Beču, sumnja u službenu verziju o njegovoj smrti.

Bečko državno tužilaštvo već je pokrenulo istragu protiv ubistva iz nehata i ukoliko je zaista reč o nemarnosti ili nekom drugom svesnom faktoru koji je rezultirao Kinglijevom smrću, za njegovu smrt mogu biti okrivljeni državni službenici.

Kingsli je umro 23. juna uveče pod još nerazjašnjenim okolnostima. Jedan od zatvorskih portparola je rekao da je Kingsli bio u pritvoru zbog šverca droge. On je kao bodipaker (bodypacker), ili kako ih još nazivaju "mule", krijumčari drogu tako što bi prgutao kapsulirane paketiće narkotika. Kingli je zato smešten u posebnu ćeliju, pod stalnim nadzorom i čekalo se da drogu izbaci iz tela prirodnim putem.

Međutim, došlo je do pucanja pakovanja sa heroinom ili kokainom u crevima i Kingsli je, sa simptomima trovanja, prebačen u bečku Vilhelmininu bolnicu (Wilhelminenspital), gde je iste noći umro. Ovo ne bi bio ni posebno neuobičajen slučaj, niti prva takva smrt u međunarodnom švercu ilegalnih narkotika da Kingslijevoj supruzi , dva dana posle njegove smrti, kada je otišla u zatvor da ga poseti nije rečeno da je Kingsli živ.

Ova Austrijanka, koja sa Kingslijem ima malo dete, bila je sa svojom majkom 25. juna u upravi zatvora Jozefštat, gde joj je rečeno da je Kingsli pušten iz zatvora. Međutim, posle toga nikako nije mogla da ga dobije ni na jedan od dva njegova mobilna telefona. Dan kasnije, 26. juna, žena je otišla u lokalnu policijsku stanicu da prijavi Kingslijev nestanak.

Na izlasku iz kuće, u poštanskom sandučetu, našla je pismo bečkog Udruženja radničkih Samarićana, specijalizovanog za transport bolesnih i nemoćnih. U pismu je pisalo da je Kingsli prebačen u Vilhelmininu bolnicu u 03:55 časova 23. juna. Tek kada je policiji pokazala to pismo oni su joj saopštili da je Kingsli umro u bolnici pre tri dana. Službeno naveden uzrok smrti je bio "prestanak disanja", ali žena kaže da je Kingsli na telu imao tragove nasilja: natečeno oko i rasečenu usnu.

Policija to objašnjava time što se Kingsli opirao transportu u bolnicu gde je išao na snimanje, i da je zato morao biti "fiksiran". Ona kaže da joj nisu dozvolili da vidi čitavo Kingslijevo telo u mrtvačnici. Državni tužilac je zatražio novu obdukciju, kako bi se tačno utvrdio uzrok smrti ovog Nigerijca i da li je neko odgovoran za nju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track