KAKVE OTROVE JEDEMO I PIJEMO: Mleko zatrovano od marta, ali se o tome ćutalo!

Skandal za skandalom

KAKVE OTROVE JEDEMO I PIJEMO: Mleko zatrovano od marta, ali se o tome ćutalo!

Austrija -
Austrijska Agencija za zdravstvo i sigurnost prehrane imala je još proletos informaciju da je u koruškom mleku povećana koncentracija HCB, ali ništa nije preduzela da bi zaštitila građane

BEČ- Skandal izazvan otkrićem povećane koncentracije otrovne supstance heksahlorbenzol (HCB) u koruškom mleku i zemljištu, već dve nedelje potresa Austriju i ne jenjava.

Posle objavljivanja informacije da je još u martu u koruškom mleku otkriven HCB, građani Austrije se sada pitaju zašto Agencija za zdravstvo i sigurnost prehrane (AGES), koja pripada pokrajinskom Ministarstvu poljoprivrede, nije odmah izvršila kontrolu, sprovela određene mere i obavestila javnost, već se čakalo do novembra.

Nakon objavljivanja ove skandalozne informacije, pršte uzajamne optužbe između Beča i Koruške. Sada i jedni i drugi tvrde da nije bilo u njihovoj nadležnosti da obaveste građane.Problem je i što heksahlorbenzolom ne može da se razfradi u prirodi, a ni kod ljudi već se akumulira u njihovom masnom tkivu. Još više zabrinjava što HCB nije jedini otrov koji se može naći u hrani za ljude.

„Iako je kvalitet hrane u Austriji na veoma visokom nivou, ipak u svakom jelu vrebaju otrovne supstance“, kaže za dnevni list Esterajh Hervig Šuster (Herwig Schuster), stručnjak na polju zaštite životne sredine pri Grinpisu. On dodaje da svi oni koji konzumiraju hranu koja u sebi sadrži više hemikalija od dopuštene norme, mogu računati na zdravstvene tegobe.

Južno voće puno pesticida
Južno voće puno pesticida

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track