KARAVAĐO STIŽE U BEČ: Remek dela baroka u Muzeju istorije od 16. septembra!
Foto: FOTO Galerija Palatina, Firenca

UMETNIČKA JESEN

KARAVAĐO STIŽE U BEČ: Remek dela baroka u Muzeju istorije od 16. septembra!

Austrija -
Zahvaljujući saradnji sa Firentinskim galerijama Bečlije će imati priliku da vide Kupidona koji spava iz 1608. godine

BEČ - Umetnički program u bečkom Muzeju istorije umetnosti će i ove jeseni biti bogat i raznolik.

Ljubitelji umetnosti moći će da uživaju u brojnim izložbama, umetničkom dijalogu i performansu. Od 16. septembra do 10. decembra biće predstavljeno kasno delo baroknog slikara Karavađa (1571-1610). Zahvaljujući saradnji sa Firentinskim galerijama Bečlije će imati priliku da vide Kupidona koji spava iz 1608. godine. Ovom prilikom će delo moći da se vidi i sa zadnje strane na kojoj se nalazi zapis koji je prema pretpostavkama ispisao lično Karavađo.

Glumci, muzičari i plesači će performansom inspirisanim umetnošću pokušati da ožive remek-dela koja se nalaze u muzejskoj galeriji slika. Sa šest muzičkih kompozicija i šest književnih tekstova performans će biti izveden ispred tih dela čime će se otvoriti novi pogledi na dela starih slikarskih majstora.

Premijera će se održati 23. septembra. Projekat „Slavite život!” u saradnji sa humanitarnom organizacijom „Caritas” poziva istaknute ličnosti iz oblasti umetnosti i kulture da se pridruže dijalogu na sledeće teme: šta ostaje od nas kada odemo, šta nam je važno u pogledu na ograničenost života, koje tragove ostavljamo, kako želim da umrem.

Debora Zengl, Maska Kristijane Herbiger ( Foto KHM-Savez muzeja)
Debora Zengl, Maska Kristijane Herbiger ( Foto KHM-Savez muzeja)

U okviru projekta će biti izrađene maske lica istaknutih ličnosti koje će renomirani umetnici umetnički obraditi. Rezultati ovog rada biće predstavljeni na posebnoj izložbi u okviru saradnje organizacije „Caritas” sa Muzejom istorije umetnosti u Beču. Projekat će trajati od 29. septembra 2015. do 10. januara 2016. godine.

Od 20. oktobra posetioci će imati priliku da vide retrospektivu američkog umetnika Džozefa Kornela pod nazivom „Džozef Kornel: Čežnja za daljinom”. Ova retrospektiva ostvarena je u saradnji sa Kraljevskom akademijom umetnosti iz Londona. Džozef Kornel važi za jednog od najoriginalnijih i uticajnijih umetnika 20. veka. On nije imao redovno umetničko obrazovanje a ipak su njegova dela imala dubok i trajan uticaj na kasnije generacije američkih umetnika.

Kao strastveni kolekcionar različitih predmeta, njegova kolekcija izgledala je kao one kod renesansnih vladara pa će ovom prilikom biti izložena i vitrina sa njegovim predmetima. Izložba prikazuje neobičan život ovog umetnika i obuhvata oko 80 njegovih dela. Ovo je prva Kornelova izložba u Austriji i prva u Evropi nakon više od 30 godina a trajaće do 10. januara 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja