ŠANSA ZA POSAO: Karitas će zaposliti izbeglice u svom hotelu!
Foto: Caritas

Mudra investicija

ŠANSA ZA POSAO: Karitas će zaposliti izbeglice u svom hotelu!

Austrija -
Mogućnost da izuče zanat u hotelu imaće osobe sa izbegličkim statusom mlađe od 25 godina, a uz obuku svi maloletni “šegrti” dobiće i smeštaj

BEČ - Humanitarna organitacija Karitas (Caritas) će do januara 2015. završiti restauraciju bivšeg doma za stare, i pretvoritio ga kao jeftini hotel. U ovom objektu u 2. bečkoj opštini, u blizini Pratera, tridesetoro mladih izbeglica će moći da “ispeče zanat”. “Hotel Magdas” će po završetku radova imati 95 soba, a standardna dvokrevetna soba koštaće 70 evra dnevno. U okviru hotela će biti i letnja bašta i bar -restoran.

U ovaj projekat uloženo je milion i po evra, a sama zgrada, koja je služila i najpre kao studentski, a onda kao starački dom, već više od pola veka u vlasništvu je Karitasa. Ova organizacija je saopštila da će mogućnost da izuče zanat (Lehrlingsausbildung) u hotelu imati osobe sa izbegličkim statusom mlađe od 25 godina. Uz obuku i mogućnost da zarade svi maloletni “šegrti” imaće smeštaj delu u hotela.

Već sada su izbeglice i osobe iz siromašnijih društvenih slojeva uključeni u rad hotela – Karitas im je omogućio da pomognu u okviru projekta osvežavanja starog nameštaja, koji će biti u hotelskim sobama. Ovaj projekat ne dobija finansijsku pomoć grada, jer se vodi kao socijalno preduzetništvo.

Svakih pet godina Karitas će analizirati stanje, pa bi se, ukoliko se koncept pokaže uspešnim, za nekoliko godina mogao očekivati još neki sličan projekat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track