KIŠA NE STAJE: Poplavljeni podrumi i putevi u Austriji!

VATROGASCI IMAJU PUNE RUKE POSLA

KIŠA NE STAJE: Poplavljeni podrumi i putevi u Austriji!

Austrija -
U ponedeljak se očekuje lepše vreme, sa manje padavina, i maksimalnom temperaturom do 21 stepen. U utorak ponovo kiša i nevreme

BEČ - U Austriju je sa sredozemnog mora stigao hladni talas koji je osim pada temperatura doneo i obilne padavine, koje su dovele do plavljenja ulica i podruma. Na zapadu zemlje, na nadmorskoj visini ispod 1.000 metara čak je pao i sneg, što je dovelo do kolapsa u saobraćaju.

Vatrogasci su imali pune ruke posla u subotu, u južnom delu Štajerske, u srednjem, a i južnom delu Burgenlanda. Podrumi mnogih kuća su poplavljeni pa je voda morala da se ispumpava iz njih. U nekim delovima Austrije su poplavljen i putevi zbog čega je i saobraćaj bio u prekidu.

Najviše posla imali su vatrogasci Radkersburga i Feldbaha u Štajerskoj. Prve intervencije imali su već oko ponoći kada su krenuli u akciju ispumpavanja vode iz podruma kuća. Nabujale reke koje su se izlile nanosile su polomljeno granje i drveće na puteve koje je trebalo ukloniti. Timovi su ceo dan bili u pripravnosti i stalno obilazili kritična mesta i kontrolisali stanje vodostaja.

Usled kiše koja je neprestano padala, poplavama je najviše pogođen srednji deo Burgenlanda. Najviše intervencija vatrogasci su imali u Oberpulendorfu i nisu pomagali su do ranog jutra pomagali, saopšteno je u centrali za zaštitu zemlje u Ajsenštadtu (Eisenstadt). U ovom regionu poplavljeni su mnogobrojni pordumi kuća a kanali su zapušeni. Zbog velike vlažnosti zemljišta padalo je drveće i na poplavljenim ulicama predstavljalo još veći problem.

Jake kiše donele su nevolje i na jugu Austrije u opštinama Obervart (Oberwart), Gising (Güssing) i Jenersdorf (Jennersdorf), ali za sada vodostaji su pod kontrolom, saopštava potparol iz centrale za zaštitu zemlje. Na jugu i severu zemlje očekuje se prestanak padavina u drugoj polovini noći.

U ponedeljak se očekuje lepše vreme, sa manje padavina, a maksimalna temperatura biće do 21 stepen. Međutim već u utorak ponovo se očekuje kiša i nevreme.

(M. Ć.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja