KONAČNO MOGU DA SE NAPIJU VODE: Tužilaštvo ispituje ko je ispustio pesticide u vodovod!

Građani Medlinga odahnuli

KONAČNO MOGU DA SE NAPIJU VODE: Tužilaštvo ispituje ko je ispustio pesticide u vodovod!

Austrija -
Na osnovu dostupnih analiza, obavljenih u četvrtak u Lincu, ustanovljeno je da ssu vrednosti pesticida hlorfirifosa, uzete sa svih mernih mesta, ponovo u propisanim parametrima

MEDLING - Građani Medlinga (Mödling) kraj Beča mogu ponovo da koriste vodu gradskog vodovoda jer je ona potpuno ispravna i odgovara svim standardima.

Llokalne vlasti su početkom nedelje upozorile su građane Medlinga da ne piju vodu iz česme i ne koriste je za kuvanje, čak ni ni za pranje zuba, jer se iz utorak uveče su u sistem pijaće vode u ovom gradiću dospele nepoznate hemikalije iz jednog preduzeća.

Na osnovu dostupnih analiza, obavljenih u četvrtak u Lincu, ustanovljeno je da vrednosti pesticida hlorfirifosa, uzete sa svih mernih mesta, ponovo odgovaraju propisanim parametrima. Takođe je povučena i sigurnosna preporuka da vodu ne bi trebalo da koriste trudnice, dojenčad i deca do pet godina. Međutim, iz sigurnosnih razloga će biti nastavljena dalja testiranja, a stručnjaci će i dalje pratiti kvalitet pijaće vode.

Državno tužilaštvo Bečkog Novogmesta (Wiener Neustadt) započelo je istragu kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za to što je pesticid dospeo u pijaću vodu. Tim stručnjaka će sada ispitati jednu fabriku, koja bi mogla biti odgovorna za ovo zagađivanje vode pesticidima, a tačni rezultati bi trebali biti poznati kroz nekoliko nedelja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track