KOSOVO PUKLO NA SUDU: Austriji da plate 5 miliona evra ili im plene imovinu!

ostali dužni državnoj štampariji

KOSOVO PUKLO NA SUDU: Austriji da plate 5 miliona evra ili im plene imovinu!

Austrija -

BEČ - Austrijska državna štamparija dobila je pravni spor protiv kosovskih vlasti, od kojih je tražila obeštećenje zbog kašnjenja u isplati i prevremenog otkazivanje ugovora o isporuci biometrijskih pasoša

Arbitražni sud Međunarodne trgovinske komore u Parizu presudio je u korist austrijske štamparije, a odluka predviđa isplatu 4,996 miliona evra i troškove spora, navodi se u saopštenju te firme.

Štamparija je u februaru 2013. podnela tužbu arbitražnom sudu protiv vlasti u Prištini, a predmet tužbe su bili kašnjenja u isplati za isporuku biometrijskih pasoša, kao i obeštećenje za neopravdano prevremeno otkazivanje ugovora.

Protiv odluke arbitraže nema mogućnosti podnošenja žalbe i Priština mora u roku od 14 dana da isplati određenu svotu.

"Polazimo od toga da će Kosovo platiti", istakao je direktor za finansije Austrijske državne štamparije Helmut Lakner agenciji APA, ukazujući da Priština želi dobre odnose sa EU.

U suprotnom, kako je dodao, mogla bi biti zaplenjena kosovska imovina u inostranstvu. Štamparija bi u Austriji, kako je naglasio, mogla podneti zahtev za naplatu i dobiti mogućnost zaplene te imovine. Lakner je, takođe, rekao da štamparija sa Kosovom više nema poslovne odnose.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track