KRVAVI BIZNIS: Bande zaradile 15 milijardi evra od šverca imigranata, na putu ih umrlo 29.000!
Foto: Uprava Carina

AUSTRIJA OBJAVILA RATU KRIJUMČARIMA LJUDI

KRVAVI BIZNIS: Bande zaradile 15 milijardi evra od šverca imigranata, na putu ih umrlo 29.000!

Austrija -
Austrijsko Ministarstvo policije ubuduće će detaljno kontrolisati vozova koji dolaze iz Mađarske, i sprečavanti sva lica koja su ilegalno ušli na tlo EU da nastave putovanje

BEČ - Ministarka unutrašnjihn poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner će pokrenuti ofanzivu protiv krijumčara ljudi, koja predviđa pojačane kontrole na granicama sa Mađarskom, prenose danas bečki mediji. Međunarodne organizovane bande su od posla krijumčarenja izbeglica zaradile od 2000. godine 15,7 milijardi evra, a do sada je na rutama život izgubilo više od 29.000 ljudi, pokazuju podaci "Migrant fajls-a".

"Krijumčari su kriminalci i ne zanima ih sudbina izbeglica. Potrebno je dalje pooštravanje, moramo da pojačamo obezbeđenje granica", poručuje Mikl-Lajtner.

Akciju protiv krijumčara podržava i ministar pravosuđa Volfgang Brandšteter koji će staviti na raspolaganje za ovu ofanzivu posebno obučene državne tužioce. Plan Mikl-Lajtner previđa detaljnu kontrolu vozova koji dolaze iz Mađarske, te sprečavanje svih lica da nastave putovanje koji su ilegalno ušli na tlo EU.

Zatim je predviđena pojačana policijska kontrola u svim opštinama duž austrijsko-mađarske granice. Takođe će biti povećan i broj pripadnika jedinice za borbu protiv trgovine i krijumčarenje ljudi - četiri tima sa po osam policajaca. Planirano je i poostravanje kazni za uhapšene krijumčare, a Ministarstvo pravde će pomoći policiji u ovoj ofanzivi sa specijalno obučenim, iskusnim tužiocima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track