LAGALI NAROD: Kancerogeno mleko ipak završilo u prodavnicama!
Foto: Shutterstock

Grinpis otkrio

LAGALI NAROD: Kancerogeno mleko ipak završilo u prodavnicama!

Austrija -
Građani Koruške ne veruju pokrajinskoj vladi i smatraju da za prodavanje zatrovanih namirnica ne bi ni saznali da Grinpis nije, na svoju ruku, objavio rezultate analiza!

KLAGENFURT - U poslednjih deset dana nadležne službe u Austriji pokušavaju da umire zabrinute građane tvrdnjom da mleko i namirnice zatrovane heksahlorbenzolom nikada nisu dospele u koruške prodavnice. Sada je, nažalost, utvrđeno da ovo nije istina.

Oragnizacija Grinpis (Greenpeace) u petak je dobila rezultate analize mleka i mlečnih proizvoda kupljenih u jednoj prodavnici u Frizahu u Koruškoj.

"Povećana količina HCB-a je pronađen u svežem mleku marke Zonenalm (Sonnenalm) i u slatkom siru istog proizvođača. Količina HCB-a u mleku je iznosila 0,021mg/kg, što je dvostruko više od maksimalne dozvoljene koncentracije (0,01mg/kg). U kvark siru ustanovljeno je 0,023 mg/kg. Važno je napomenuti da je mleko punjeno po objavljivanju ovog skandala“, objasnio je Hervig Šuster, hemičar pri Grinpisu.

Podsećamo, HCB je izuzetno otrovna, kancerogena supstanca, pa je čelnik Koruške Peter Kajzer (Peter Kaiser, SPÖ) upozorio građane da ne kupuju proizvode iz regiona dok ne stignu rezultati zvaničnih analiza. Pokrajinska skupština je sinoć održala kriznu sednicu. Kajzer je dodao da će od republičke vlade zatražiti uređaje za merenje količine HCB-a, kao i dodatni kadar.

On je najavio i izradu koncepta za pregled stanovništva.

"Testiraćemo pre svega krv i majčino mleko, a u ponudi će biti i profesionalna savetovanja“, objasnio je Kajzer i dodao da se trenutno pregledaju knjige preduzeća "Donau-Chemie“ i cementare "Wietersdorfer“, kako bi se ustanovilo od kada se cementari dostavlja (i koliko) krečnjaka "obogaćenog" HCB-om i kako se on spaljuje.

Građani, ipak, ne veruju pokrajinskoj vladi i smatraju da za prodavanje zatrovanih namirnica ne bi ni saznali da Grinpis nije, na svoju ruku, objavio rezultate analiza. U četvrtak je na sastanak u mestu Klajn Sankt Paul (epicentar zaraze), na kome je trebalo informisati građane, 200 ljudi pušteno u salu, dok je 250 osoba iz bezbednosnih razloga sastanak moralo da prati putem video-bima na kiši i hladnoći.

Ovo, kao i činjenica da sastanku nisu prisustvovali niti predstavnici građana, niti medicinski radnici specijalizovani za bolesti koje nastaju kao posledica promena u životnoj sredini, uplašenom stanovništvu poslužila je kao dodatni znak da nadležnima ne mogu verovati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track