(VIDEO, FOTO) I Bečki Srbi na demonstracijama Pegide protiv islamizacije Evrope!
Foto: Reuter

Miting i kontramiting

(VIDEO, FOTO) I Bečki Srbi na demonstracijama Pegide protiv islamizacije Evrope!

Austrija -
Jedan od naših zemljaka izjavio je Tanjugu da je došao da podrži Pegidu, jer je to jedina organizacija koja se bori protiv islamizacije Evrope

BEČ - Prve demonstracije pokreta "Patriotski Evropljani protiv islamizacije Evrope" (Pegida) u Beču, sinoć su okončane bez planiranog marša kroz centar grada, pošto je više stotina levičara blokiralo put kojim je trebalo da prođu.

Među više stotina podržavalaca pokreta bila je i grupa mladih Srba koji žive u Beču, a sa sobom su nosili srpsku zastavu. Jedan od njih je izjavio Tanjugu da je došao da podrži Pegidu, jer je to jedina organizacija koja se bori protiv islamizacije Evrope. On tvrdi da se radi o pokretu građana, a ne desnice, kako to neki žele da prikažu.

Pred sam početak demonstracija Pegida, i pored značajnog prisustva policije, veći broj levičara uspeo je da blokira ulicu kojom je trebalo da se kreće povorka. Oni su stali nasred puta, delimično maskiranih lica, uzvikujući parole protiv desnice.

Uoči skupa Pegida, "Ofanziva protiv desnice" održala je svoj protest sa maršom kroz centar grada, na kojem je, prema rečima portparola bečke policije Romana Haslinger, učestvovalo oko 5.000 ljudi.

Deo učesnika ovog marša priključio se protivnicima desnice u blokadi puta okupljenima na skupu Pegida. Policija nije želela da razbija tu "ljudsku barikadu", čiji je cilj bio da spreče marširanje oko 600 okupljenih simpatizera Pegide, koja u Nemačkoj od oktobra održava svakog ponedeljka proteste protiv islamizacije zemlje i Evrope.

U toj "pat poziciji", koja je trajala sat i po, policija je odlučila da oba skupa proglasi završenim nešto posle 20.30 časova.

Uz pomoć ozvučenja policija je poručila okupljenima da se raziđu, ili će ih u suprotnom privoditi radi utvrđivanja identiteta i podnošenja prijava.

Među učesnicima prvih demonstracija Pegida u Beču bio je i raniji treći predsednik austrijskog parlamenta Martin Graf iz Slobdarske partije Austrije.

Međutim, među učesnicima bilo je i onih koji su nacističkim pozdravom pokušavali da iziritiraju policiju i levičare.

U jednom trenutku, grupa maskiranih učesnika protesta Pegida, dospela je do levičarske barikade i došlo je do kraćeg obračuna pesnicama, nakon čega je policija pojačala kordon koji je razdvajao dva tabora.

Učesnici protesta Pegida uzvikivali su "Mi smo narod“, "Dosta multi-kulti“, dok su levičari uzvraćali "Marš nacisti“, "Dole Pegida“.

Portparol bečke policije Haslinger naglasio je da je policija uspela da drži situaciju pod kontrolom i da su demonstracije protiv desnice protekle mirno, sa 5.000 učesnika.

Prema njegovm rečima, policija je razgovora sa učesnicima na obe strane, i tako sprečila sukob, pa izuzev malih koškanja, nije bilo većih incidenata. Haslinger je kazao da za sada nije bilo hapšenja, već samo "utvrđivanje indentiteta" pojedinih učesnika.

http://www.youtube.com/watch?v=7AAbEhCvJyI
http://www.youtube.com/watch?v=1EufG7qCF10

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track