Lezbejski parovi od 31. decembra mogu da koriste spermu donatora!
Foto: Reuters

Izmene zakona

Lezbejski parovi od 31. decembra mogu da koriste spermu donatora!

Austrija -
Ubuduće će i heteroseksualni parovi smeti da koriste spermu donatora, a novi zakonski propisi ograničavaju broj oplođenih jajnih ćelija

BEČ - Austrijski ministar pravde, Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter, ÖVP) i minisarka zdravlja Sabine Oberhauzer (Sabine Oberhauser, SPÖ) danas su postigli dogovor o reformi zakona o reproduktivnoj medicini. Predlog izmene zakona ne ograničava se samo na zahtev Ustavnog suda da se lezbejskim parovima dozvoli veštačka oplodnja putem donatorske sperme, već je planirano ukidanje velikog broja zabrana koje su trenutno na snazi.

Odlukom Ustavnog suda donetom u januaru ove godine, već je ukinuta zabrana veštačke oplodnje korišćenjem donatorske sperme za lezbejske parove, a zabrana će prestati da važi 31. decembra ove godine. Ipak, novi predlog zakona donosi još nekoliko novina.

Novi zakon predviđa da i heteroseksualni mogu da koriste spermu donatora u okviru in-vitro oplodnje. Novi zakon takođe ograničava broj oplođenih jajnih ćelija. Naime, lekari će smeti da oplode onoliko jajnih ćelija koliko je neophodno za postizanje trudnoće. Na ovaj način će se sprečiti rizične trudnoće sa tri, četiri ili više beba.

Osim toga, kako bi se postigla ravnopravnost među polovima, i gej parovi će moći da koriste donatorske jajne ćelije kako bi dobili prinovu. U ove svrhe postavljena je starosna granica: donatorka jajne ćelije ne sme biti starija od 30 godina, dok buduća majka, kojoj se ubacuje oplođeni embrion ne sme biti starija od 45.

Preimplantaciona dijagnostika, pregled veštački oplođenog embriona pre nego što se ubaci u telo majke, u Austriji će u principu ostati zabranjen. Novim zakonom su, ipak, planirana dva izuzetka: nakon tri neuspešne in-vitro oplodnje ili tri pobačaja biće dozvoljen ovakav pregled embriona, kao i ukoliko postoji dokazani rizik da bi beba mogla da oboli od neke neizlečive bolesti, teškog oštećenja mozga ili bolesti koja bi prouzrokovala hronične i izuzetno jake bolove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track