MAĐARSKI AMBASADOR: Nisu to samo izbeglice, već ilegalni imigranti koji bi da se dokopaju Nemačke!

Upozorenje

MAĐARSKI AMBASADOR: Nisu to samo izbeglice, već ilegalni imigranti koji bi da se dokopaju Nemačke!

Austrija -
Njih su kriminalci, šverceri ljudima, nagovorili da krenu put Zapadne Evrope. Oni isključivo žele da otputuju u Nemačku, rekao je Perenji za ORF

BEČ - Janoš Perenji (Janos Perenyi), mađarski ambasador u Austriji, odgovarao je sinoć u TV-dnevniku austrijske javne televizije ORF na pitanja o mađarskoj politici u vezi talasa imigranata.

On naglašava da je teško razumno razgovarati sa tim ljudima, kojima je Mađarska samo jedna od zemalja na proputovanju. Među njima je mnogo onih koji nisu ratne izbeglice nego ilegalni imigranti.

"Njih su kriminalci, šverceri ljudima, nagovorili da krenu put Zapadne Evrope. Oni isključivo žele da otputuju u Nemačku", rekao je Perenji. Dodao je i da Mađarska ovaj problem ne može da reši sama, bez međunarodne solidarnosti.

Voditelj je podsetio da je prošlo tek nešto više 25 godina od 1989, kada je Mađarska bukvalno presekla "Gvozdenu zavesu", koja je odvajala od Austrije i Zapada uopšte.

"Sada, nekoliko kilometara dalje, Mađarska postavlja bodljikavu žicu prema Srbiji, koja ničemu ne koristi. Broj ljudi koji je prolazi je veći nego pre. Čemu uopšte sve to?", pitao je voditelj.

Ako bodljikava žica prema Srbiji i bude poslužila svrsi, Mađarska će je verovatno podići i na daleko dužoj granici prema Hrvatskoj.

Šta bi se desilo da je 1956, da je Austrija, posle sloma tadašnjeg mađarskog ustanka protiv komunističkog režima, postavila bodljikavu žicu i sprečila ulaz skoro 200.000 mađarskih izbeglica koji su, gotovo svi, emigrirali na Zapad preko Austrije, nastavio je sa pitanjima voditelj dnevnika.

Ambasador Perenji je odgovorio da je "neistorijski i obmanjujuće" stvaranje paralela između događaja 1956. odnosno 1989. i današnje situacije.

Perenji je podsetio da moguće rešenje problema može biti ono o čemu u poslednje vreme razmišlja i vrh EU: formiranje takozvanih "hot spots", prvenstveno u Italiji i Grčkoj. U ovim prihvatnim centrima za imigrante bi se, uz pomoć Frontexa, Europola i drugih evropskih institucija, u brzom postupku omogućila pomoć stvarnim izbeglicama, a neregularni imigranti bi se vratili preko mora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track