ZA UBICU NEMA NARUKVICE: Rizvanović koji je počinio masakr u Gracu ostaje u pritvoru!
Foto: Printscreen Krone.at

ČEKA SE REČ PSIHIJATRA

ZA UBICU NEMA NARUKVICE: Rizvanović koji je počinio masakr u Gracu ostaje u pritvoru!

Austrija -
Istraga nije pronašla nikakvu versku ili terorističku pozadinu napada. Tokom saslušanja Alen Rizvanović (26) poreklom iz BiH nije odgovorio na pitanje o motivu

GRAC - Alen Rizvanović (26),Austrijanac bosanskog porekla koji je 20. juna u Gracu ubio troje ljudi, a 39-toro povredio uletevši džipom u pešačku zonu, ostaje u pritvoru.

Okružni sud u Gracu odlučio da Rizvanoviću zadrži iza rešetaka uz obrazloženje da postoji opasnost od bega. Tako je odbijen zahtev odbrane da se Alen brani sa slobode i da mu se dodeli zglobna narukvica. Njemu je pritvor produžen do 23. novembra 2015. godine. Istraga je završena i čeka se još izveštaj i procena psihijatra, ali je za to potrebno više nedelja dok se ne razjasni da li je u vreme zločina Rizvanović bio uračunljiv ili ne. Ni motiv još uvek nije razjašnjen.

 foto: Prinskrin Kronen cajtung
foto: Prinskrin Kronen cajtung

Istraga nije pronašla nikakvu versku ili terorističku pozadinu napada. Tokom saslušanja Rizvanović nije odgovorio na pitanje o motivu. Kako je tužilaštvo navelo, samo je rekao da je mislio da ga neko juri i da je zbog toga krenuo vozilom ka ljudima, za koje je mislio da ga prate. Posle toga davao je protivrečne izjave.Međutim najverovatnije je okidač za masakr bio raspad braka.

Alenova supruga neposredno pre zločina zatražila razvod od njega. Ona više nije mogla da podnese njegovo nasilničko ponašanje. Prema podacima austrijske policije, ona je nekoliko dana pre zločina u Gracu napustila Austriju i sa decom otišla u BiH. Pre toga ga je prijavila zbog nasilja u porodici i izbacila iz kuće, a sud mu je u međuvremenu izdao zabranu prilaska njoj i deci.

Porodicama žrtava i povređenima biće isplaćeno ukupno 7 miliona evra odštete

Iako je prošlo tri meseca od tragedije građani se još nisu oporavili od šoka posle ubilačke vožnje Rizvanovića, u kojoj su poginuli dečak star 4 godina, Adis Dolić (28) iz Velike Kladuše i jedna žena (53), amnogi ostali trajni invalidi. Mala je uteha porodicama poginulih i povređenih, da će im biti isplaćene maksimalne svote za obeštećenje i to u rekordno kratkom roku. Od sedam miliona evra, oko 5,8 miliona dobiće povređeni i naslednici poginulih. Preostalilh 1,2 miliona evra biće isplaćeno za nadoknadu materijalne štete, polupanih automobila, izloga i svega što je u gradu oštetio i uništio Rizvanović.

(V. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track