MINISTARKA POLICIJE: U Austriju se iz džihada vratilo 60 tempiranih bombi!

Borba protiv terorizma

MINISTARKA POLICIJE: U Austriju se iz džihada vratilo 60 tempiranih bombi!

Austrija -
Mikl Lajtner je naglasila da se u redovima IS bore i osobe iz Evrope i Austrije i da se procenjuje da je "stranih boraca" sa starog kontinenta oko 3.000, a iz Austrije 150

BEČ - Borba protiv terorizma mora biti prioritet, istakla je danas ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) ukazujući na dramatično stanje u Siriji i Iraku i delovanje terorističke organizacije "Islamistička država" (IS).

Ona je, obraćajući se poslanicima u austrijskom parlamentu, ocenila da slike terora i zločina ISIL pokazuju da pretnja koju predstavlja ova organizacija ne zna za granice.

Mikl Lajtner je naglasila da se osobe iz Evrope, a tako i Austrije, bore u redovima IS, i da se procenjuje da je "stranih boraca" sa starog kontinenta oko 3.000, a iz Austrije 150.

U sukobima u Siriji i Iraku, prema njenim rečima, poginulo je oko 30 osoba iz Austrije, a sa ratišta se u zemlju vratilo oko 60 lica, koja su pod nadzorom i protiv kojih je podneta prijava nadležnom tužiocu, jer su oni, kako je podvukla, "tempirane bombe".

Mikl Lajtner je ukazala da je prošle nedelje, zajedno sa šefom diplomatije Sebastijanom Kurcom (Sebastian Kurz) i ministrom pravosuđa Volfgangom Brandšteterom (Wolfgang Brandstetter) organizovala samit protiv mržnje, na kojem je razgovarano o merama za borbu protiv radikalizacije.

Ona smatra da su potrebne preventivne i zakonske mere u ovoj oblasti, kao i povećanje broja osoblja u nadležnoj instituciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

Istovremeno je ukazala da je potrebno praviti razliku između IS i salafizma i na drugoj strani umerenih vernika, jer borba protiv terorizma nije borba protiv vere, već nasilja. U toj borbi važnu ulogu, prema njenim rečima, nemaju samo bezbednosne vlasti, već čitavo društvo.

Ona je kazala da se postavlja pitanje kako i zašto mladi ljudi prilaze islamistima spremnim na nasilje.

Mikl Lajtner naglašava da su potrebne perspektive kako bi se sprečila radikalizacija mladih i da prevencija mora početi u obdaništima, školama.

"Moramo podstaći razumevanje da postoje različite vere i nacije. Samo tako možemo da uklonimo plodno tlo nasilju i gradimo na međusobnom razumevanju", kazala je ministarka dodajući da pre svega novi mediji treba da budu korišćeni u sprečavanju mladih da idu u oružane borbe.

Naglasila je da Austrija ima i odgovornost prema onima koji beže od džihadizma, dodajući da nedeljno do 800 izbeglica traži azil u Austriji. To je veliki izazov za Austriju i Evropu, kazala je Mikl Lajtner i dodala da ne može biti da deset zemalja članice EU samostalno savlada 90 odsto svih zahteva za dobijanje azila.

Mikl Lajtner s tim u vezi zahteva uvođenje obaveznih kvota za sve države članice, kako bi se rasporedio teret azilanata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track