MITO I KORUPCIJA: Kupovali dozvole za taksiranje u Beču!
Foto: Reuters

Skandal u prestonici

MITO I KORUPCIJA: Kupovali dozvole za taksiranje u Beču!

Austrija -
Ministar pravde Volfgang Brandšteter kaže da postoji sumnja da je došlo do podmićivanja, korupcije i ilegalnih intervencija prilikom polaganja testova za vozače taksija

BEČ - Dvadeset predavača i polaznika kursa za vozače taksija u Beču nalazi se pod istragom zbog sumnje da su prodavali, odnosno kupovali dozvole za taksiranje. Oni su pod istragom austrijske Službe za borbu i suzbijanje korupcije, objavio je austrijski Javni radio-televizijski servis (ORF).

Oglasio se i ministar pravde Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter). On je tokom odgovaranja na poslanička pitanja rekao da postoji sumnja da je došlo do podmićivanja, korupcije i ilegalnih intervencija prilikom polaganja testova za vozače taksija.

Prema rečima portparola Državnog tužilaštva, broj osumnjičenih bi mogao biti i veći, jer se istraga još nije završila. U narednom periodu biće saslušani svi osumnjičeni, kao i svedoci. Prema pisanju ORF, svaki kandidat koji je na ilegalan način došao do licence za vozača taksija je korumpiranim predavačima za to plaćao i po nekoliko hiljada evra.

Međutim, još nije poznato od kada su predavači praktikovali ove ilegalne "metode“. Kristijan Garcabek (Christian Gerzabek), šef bečkih taksi udruženja, izrazio je sumnju u ove navode.

"Smatram da ništa nije sigurno kao test za taksiste“, rekao je Garcabek i podsetio da su nedavno za polagače testova za taksiste uvedene i nove sigurnosne mere. Po novom, svaki pismeni test se skenira i prebacuje u elektonsku formu, kako bi se onemogućile naknadne manipulacije. Osim toga, svakom polazniku ispitivač se dodeljuje nasumice kako bi se sprečio bilo kakav dogovor među njima.

Garcabek je za kraj naglasio da bi, u slučaju da se dokaže krivica, svi osumnjičeni trebalo da budu kažnjeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track