NEĆE FIJAKERE U BEČU Ljubitelji životinja: Prestanite da mučite konje!
Foto: Printscreen Osterreich

PROKLJUČALI NA VRUĆINI

NEĆE FIJAKERE U BEČU Ljubitelji životinja: Prestanite da mučite konje!

Austrija -
Vreli asfalt i letnja sparina potpuno su neprirodno okruženje za konje, pogotovo upregnute u fijakere, podseća Suzaane Hemetsberger iz austjskog Udruženja za zaštitu životinja

BEČ - Ako Udruženje za zaštitu životinja uspe u svojim namerama, Beč bi mogao da ostane bez tradicionalne vožnje kočijama po gradu, a sa njima bi nestalo i kočijaša.

Borcima za prava životinja nije dovoljan zahtev bečke pokrajinske ministarke za ekologiju Uli Sime (Ulli Sima, SPÖ) da se konji u fijakerskim zapregama ne izvode na bečke ulice tokom tropskih vrućina, poput ovih koje su zavladale poslednjih dana. Oni zahtevaju da se prekine ova tradicija jer se po njima konji muče.

"Vreli asfalt i letnja sparina potpuno su neprirodno okruženje za konje, pogotovo upregnute u fijakere", podseća Suzaane Hemetsberger (Susanne Hemetsberger) iz austjskog Udruženja za zaštitu životinja.

Za razliku od Salcburga, gde fijakeri nisu vozili u 5. jula zbog velikih vrućina, bečke kolege su odbile preporuku Veterinarske uprava grada Beča da tog dana zaštite svoje životinje i ne prežu ih u kočije. Martina Mihelfajt-Štokinger (Martina Michelfeit-Stockinger), portparolka bečkog udruženja fijakerista, kaže da u Beču ima ukupno oko 400 konja koji voze fijakere, od kojih se svakodnevno na ulicama nalazi 116, jer svaki fijaker ne vozi svaki dan. "Zbog ovakvih vrućine problema imaju i sami kočijaši", dodaje Štokingerova.

To potvrđuje i koji se tog vrelog 5. jula dogodio u centru Beča kod muzeja Albertina. Doktorku Eliju Braganji (Elia Bragagna), najpre verbalno, a potom i fizički napo je jedan kočijaš. Na temperaturi koja je u Beču bila oko 35 stepeni u hladu, a u centru grada još i viša, Braganja je kada je videla da konji pate na suncu, rekla jednom kočijašu da bi trebao da ih skloni u hlad.

On je tada počeo da je vređa, kada je rekla da će ga prijaviti zbog uvreda, nastavio je da je psuje i u jednom je momentu šutnuo. Krenuo je čak da je udari, ali je zapanjena žena uspela da se zaštiti kutijom sa muzičkim instrumentom koju je držala pred sobom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track