MUTNE VODE: Ko u Beču profitira od organizacije festivala i koncerata na Dunavskom ostrvu?!

Netransparentno poslovanje

MUTNE VODE: Ko u Beču profitira od organizacije festivala i koncerata na Dunavskom ostrvu?!

Austrija -
Interesantno je da su organizacija “Prijatelji Dunavskog ostrva” i SPÖ usko povezani, pa se postavlja pitanje zbog čega je Gradu Beču uopšte potrebna ovakva organizacija, konstatuje Profil

BEČ - Grad Beč prepustio je organizovanje različitih događaja na Dunavskom ostrvu organizaciji pod imenom “Prijatelji Dunavskog ostrva”, čije poslovanje je netransparentno i drži se u tajnosti, objavio je austrijski Profil.

Organizacija je nastala 2013. godine, kada je od Grada Beča dobila kredit od 200.000 evra na pet godina, bez kamata.

Grad Beč sada negira da je ikada imao nešto sa ovom organizacijom, ali informacije iz opštinskog registra pokazuju drugačije.

Ova organizacija je uneta u registar i vodi se na adresi Sinavastingase 2C (Sinawastingasse 2C) u bečkoj opštini Floridsdorf, na kojoj je takođe prijavljena i privatna agencija za marketing i organizaciju različitih događanja “CNC city network projektmanagement Gmbh”, u čijem upravnom odboru je i izvesni Saša Kostelecki (Sascha Kostelecky).

Ova organizacija “upravlja” i “odlučuje” o događajima na najvećem bečkom prostoru za održavanje koncerata, takozvanoj “festivalskoj poljani na Dunavskom ostrvu” (Festwiese Donauinsel).

Ona obuhvata površinu od 26.500 kvadratnih metara gde može da stane 65.000 osoba. Tu se organizuje najveći muzički festival na otvorenom Donauinselfest, koji će ove godine biti održan po 32. put. Podsetimo, prva je na ideju o organizaciji ovog festivala došla Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ).

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Tek prošle godine je opštinsko veće odobrilo da se ova “festivalska poljana” uredi i za to će biti izdvojeno 5,9 miliona evra.

Intersantno je da su organizacija “Prijatelji Dunavskog ostrva” i Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) usko povezani, pa se postavlja pitanje zbog čega je Gradu Beču uopšte potrebna ovakva organizacija, konstatuje Profil.

Zagonetka je tim veća jer ni sama gradska ministarka za zaštitu okoline Uli Sima (SPÖ), ne zna ko je osnovao ovu sumnjivu organizaciju.

“Najomiljenija lokacija za održavanje koncerata je Dunavnsko ostrvo u Beču. U centru pažnje svakako stoji zaštita prirode. Kako bi se poboljšali uslovi za održavanje različitih događaja, Grad Beč je osnovao organizaciju “Prijatelji Dunavskog ostrva”, piše na web stranici njenog referata.

Dakle, Grad Beč je 2013. godine osnovao ovu organizaciju, a sada, 2015. godine kaže da nema ništa sa njom. Postavlja se pitanje: Ko onda ima?

Činjenica je da u Upravnom odboru organizacije sedi Saša Kostelecki (Sascha Kostelecky), a da je predstavnik izvesni Gerald Loew, inače zastupnik magistratskog odeljka 45 “Bečke vode”, koji, opet, pripada resoru već pomenute Uli Sima.

Uli Sima
Uli Sima

Prema informacijama iz bečke uprave, magistrat 45 je zadužen za kontrolisanje poslovanja ove organizacije, zajedno sa revizorskom kućom “Consultatio”, na čijem čelu je bio ministar finansija Hanes Androš (Hannes Androsch, SPÖ). Tu je i informacija da je ova organizacija za 7 održanih događaja od 2013. do sada, uzimala novac za iznajmljivanje prostora na Dunavskom ostrvu. Postavlja se pitanje kome taj novac ide.

Uli Sima odgovara da novac ide u "poboljšanje infrastrukture omiljenog mesta za odmor".

Činjenica je da je ova organizacija osnovana bez odluke pokrajinskog veća i da je pritom preuzela ingerencije magistratskog odeljenja. U isto vreme u ovoj organizaciji je i predsednica Savetovanja za mlade i decu (Wiener Kinder- und Jugendbetreuung) Brigita Kopiec (Brigitta Kopietz), supruga Harija Kopica (Harry Kopietz), predsednika bečkog pokrajinskog parlamenta.

Potpuno je zato nejasno zašto je Grad Beč ovoj organizaciji dao beskamatni kredit na pet godina, a sada demantuje bilo kakve veze sa njom. Postavlja se pitanje ko zaista profitira od ovoga, zaključuje Profil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja