OBRATITE PAŽNJU NA PONAŠANJE: Ove greške nikako nemojte praviti kada dođete u Austriju!
Foto: Profimedia

Austrijanci cene fine manire

OBRATITE PAŽNJU NA PONAŠANJE: Ove greške nikako nemojte praviti kada dođete u Austriju!

Austrija -
I pušenje cigareta bez prethodnog pitanja ili neprimerno ponašanje u saobraćaju polovina Austrijanaca je ubrojilo u nedolično ponašanje

BEČ - Austrijanci cene lepe manire, budući da je za 91 procenat anketiranih važno lepo ponašanje, pokazala je jedna anketa Instituta za javno mnjenje "Imas".

Za 62 procenta je lepo ponašnje "veoma važno", te se neprimerno kašnjanje ili kijanje na javnom mestu smatraju veoma lošim ponašanjem.

Povod ove ankete je balska sezona koja je u Beču u jeku i za potrebe istraživanja su uzeti u obzir odgovori oko 1.000 osoba.Tek 29 procenata ne pridaje baš toliko značaja tome, a samo pet odsto smatra "da i nije tako važno", dok za ostalih dva odsto lepi maniri uopšte nisu važni.

Prvenstveno žene i pripadnici generacije iznad 50 godina daju veliki značaj lepom ponašanju.

Ispitanici su odgovarali i na pitanje o tome šta smatraju za najlošije manire. Kao takvi su pomenuti nepoštovanje zakazanih termina, nepristojno kašljanje i kijanje, koje je navelo po 78 procenata. Za starije ljude se pokazalo kao veoma nepristojno neustupanje mesta za sedenje u sredstvima javnog prevoza i nepranje ruku nakon odlaska u toalet, što je potvrdilo 74 procenata.

Netačnost, nepozdavljanje prilikom susreta i prekidanje nekoga prilikom govora, kao i pričanje punim ustima tokom jela je ponašnje koje se ubraja u loše manire. Takođe I pušenje cigareta bez prethodnog pitanja ili neprimerno ponašanje u saobraćaju polovina Austrijanaca je ubrojilo u nedolično ponašanje.

U poređenju sa istom anketom sprovedenom 2012. godine, povećana je i ljutnja kada neko ne isključi mobilni telefonu bioskopu, pozorištu ili bolnici, te i glasno telefoniranje u javnosti. Ljubljenje na ulici je za 18 procenata greška u ponašanju, što se našlo na poslednjem mestu od ukupno 22 navedene stavke loših manira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track