NAJJAČI: Slobodarci trenutno imaju najveću podršku birača!
Foto: Reuters

anketa

NAJJAČI: Slobodarci trenutno imaju najveću podršku birača!

Austrija -
Slobodarska partija Austrije danas bi dobila 28 odsto glasova, što je za tri odsto više nego krajem prošle godine, slede Socijaldemokratska partija Austrije, Narodna partija Austrije, sa po 26 odsto glasova

BEČ -Da su sutra u Austriji savezni izbori, na njima bi najviše glasova dobila Slobodarska partija Austrije (FPÖ). Međutim, njen lider, Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache), nije političar kojeg bi najviše Austirjanaca volelo da vidi na mestu saveznog premijera (kancelara). Ovo su rezultati ankete koju je sproveo Junik Riserč (UniqueResearch), Institut za istraživanje stavova javnosti, a objavio bečki nedeljni list Profil.

FPÖ bi danas dobila 28 odsto glasova, tri odsto više nego u prethodnoj anketi, krajem prošle godine. SPÖ (Socijaldemokratska partija Austrije) je u međuvremenu izgubila jedan odsto podrške i pala na 26 odsto. Isto tako, danas bi 26 odsto dobila i ÖVP (Narodna partija Austrije), koja je od prethodne ankete izgubila dva odsto glasačke podrške.Austirjski Zeleni ostaju sigurno na četvrtom mestu, sa stabilnih 12 odsto. Erozija NEOS-a se nastavlja, izgubili su jedan odsto od prethodne ankete, pa sad mogu da računaju na oko sedam odsto glasača.

Tim Štronaha (Team Stronach), koji od izbora u septembru 2013. u Saveznom parlamentu Austrije više poslanika od NEOS-a, sada sigurno ne bi uspeo da dobije neophodan minimum od četiri odsto glasova da bi uopšte ušli u skupštinu. Tim Štronaha je danas daleko ispod ovog praga; za ovu partiju bi sad glasalo samo oko jedan odsto austrijskih glasača.

Predsednik savezne vlade se u Austriji ne bira direktno, ali pitanje o tome koga bi najviše voleli da vide na mestu kancelara je uobičajeno u austrijskim političkim anketama. Profil objavljuje da bi danas najviše glasova u direktnom biranju premijera još uvek dobio Rajnhold Miterlener (Reinhold Mittellehner, ÖVP), sadašnji vicekancelar i ministar privrede i nauke. Za Miterlenera je 21 odsto Austrijanaca, jedan odsto manje nego krajem 2014.

U međuvremenu se nešto popravio rejting aktuelnog kancelara Vernera Fajmana (Werner Faymann, SPÖ). Fajman je dobio jedan procenat više nego potkraj 2014, pa je sada na 19 odsto, koliko ima i šef FPÖ-a, Hajnc Kristijan Štrahe. Štraheu je popularnost porasla takođe za jedan procenat od prethodne ankete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja