NAJZEDA PROSJAKA ZA PRAZNIKE: Gostima pljuju u tanjir ako im ne daju novac!

Ima ih na svakom ćošku

NAJZEDA PROSJAKA ZA PRAZNIKE: Gostima pljuju u tanjir ako im ne daju novac!

Austrija -
Prosjačka mafija koristi nedostatak zakonskih zabrana protiv prosjačenja u Austriji, kao i nezainteresovanost austrijske politike za ovaj problem

BEČ - Kako se bliži Božić i božićni praznici konstantno raste i broj prosjaka u svim većim gradovima Austrije. Najviše problema sa prosjacima imaju građani Beča, a to je posebno izraženo na staroj pijaci Našmarkt (Naschmarkt), tradicionalnom okupljalištu Bečlija.

Oko pijace se nalazi i veliki broj restorana, pa se veoma često događa da prosjaci pljunu u tanjir gostima restorana, koji odbiju da im udele nešto novca.

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim austrijskim gradovima.

"Ovo je postalo nepodnošljivo. Na svakih 100 metara sedi jedan prosjak“, kaže za dnevni list Esterajh jedan građanin Graca. On dodaje da prosjaci svakodnevno presreću građane, prate ih i puze pred njima, ne bi li isprosili novac.

Osim Beča i Graca, najveći broj prosjaka stacioniran je i u Salcburgu i Insbruku. Prosjačka mafija pre svega korisisti nedostatak zakonskih zabrana protiv prosjačenja u Austriji, kao i nezainteresovanost austrijske politike za ovu problematiku.

Jedini izuzetak je pokrajina Gornja Austrija, u kojoj su Socijaldemokratska stranka (SPÖ), Narodna partija (ÖVP) i Slobodarska partija (FPÖ) zabranile prosjačenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track