NAORUŽAN ŠETAO EVROPOM: Atentator iz francuskog voza boravio kratko i u Austriji!
Foto: Printscreen Oe24.at

ISTRAGA

NAORUŽAN ŠETAO EVROPOM: Atentator iz francuskog voza boravio kratko i u Austriji!

Austrija -
Marokanac Ajub El Kazani (25) proteklih šest meseci putovao na relaciji Španija, Belgija, Nemačka, Austrija

BEČ - Marokanac Ajub El Kazani (25) koji je identifikovan kao napadač u brzom vozu u Francuskoj i ima veze sa "radikalnim islamističkim pokretom" poznat je obavještajnim službama u tri zemlje, saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.Tokom istrage utvrđeno je da je ovaj osumnjičeni terorista kratko boravio i u Austriji.

El Kazani juče je ispitan do strane francuske policije za borbu protiv terorizma kojem su uzeti otisci prstiju potvrdili da nema sumnje da je reč o čoveku koji je skrenuo njihovu pažnju u februaru 2014. godine. Francuske vlasti su navele da je živeo u južnom španskom gradu Alhesirasu koja ima džamiju koja je pod prismotrom.

On je izjavio, prema pisanju Špigel onlajn da je proteklih šest meseci putovao na relaciji Španija, Belgija, Nemačka, Austrija. On je rekao i da se kratko zadržao u Andori. NA saslušanju nije rekao šta je radio u ovim zemljama i zašto je putovao tamo. El kazani ima važeću šengensku vizu za boravak u Evropi.

Vođa lokalne muslimanske zajednice je rekao za Reuters da je on s porodicom živio u četvrti El Saladillo u kojoj vlada visoka nezaposlenost i kriminal povezan s drogom.Međitim pre godinu dana prekinuo je svaki kontakt sa porodicom, što je potvrdio i njegov otac.Kazani je prošle godine otputovao u Francusku, a potom u Siriju. Francuski obaveštajci navode da je iz Berlina poletio za Istanbul 10. maja ove godine, što je jedna od standardnih ruta za potencijalne džihadiste na putu za Siriju.

Da podsetimo napad se dogodio u brzom vozu "Talis" u blizini severnog francuskog grada Aras u petak, kada je francuski putnik pokušao da uđe u toalet i naišao na napadača. Marokanac je pucao i francusko-američki putnik je ranjen metkom iz kalašnjikova koji je nosio napadač, kao i automatski pištolj i skalper. Jedan od Amerikanaca, uhvatio je napadača, dok mu je drugi zgrabio oružje, a Britanac koji živi u Francuskoj pomogao da se obuzda Marokanac,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track