NAPUSTILI MAĐARSKU, A MOŽDA IH TAMO VRATE: U Beč stigla četiri voza iz Budimpešte puna izbeglica!
Foto: Tanjug

POD KONTROLOM POLICIJE

NAPUSTILI MAĐARSKU, A MOŽDA IH TAMO VRATE: U Beč stigla četiri voza iz Budimpešte puna izbeglica!

Austrija -
Od nedelje uveče na granicama na istoku Austrije primenjuju se kontrole kao pre početka primene Šengenskog sporazuma

BEČ - Na stotine izbeglica doputovalo je večeras sa više vozova iz Budimpešte u Beč, saopštila je austrijska policija.

Po dolasku na bečku stanicu Vestbanhof, mnogi od izbeglica su prešli u drugi voz i uputili se u Salcburg, druga grupa je krenula za Minhen, a ceo taj proces nadgledala je policija, javila je agencija AFP. Agencije su prethodno javile da su četiri voza prešla popodne iz Mađarske u Austriju.

Austrijske železnice ranije su saopštile da je jedan voz zadržan na granici, jer je bio prenatrpan, dok je bečka policija poručila da će Austrija proveravati da li su izbeglice tražile azil u Mađarskoj, i da ih neće propuštati, ako su to učinile. Ostali migranti moći će da ostanu u Austriji dve sedmice, dok ne odluče da li da traže azil u toj zemlji. Oni koji ne zatraže azil u Austriji, biće vraćeni u poslednju zemlju svog tranzita, rekao je portparol policije.

Foto Tanjug
Foto Tanjug

Ranije danas, voz s grupom od oko 400 izbeglica, zaustavljen je na granici sa Austrijom, samo nekoliko časova po polasku iz Budimpešte. Prethodno se na železničkim stanicama u Mađarskoj okupilo nekoliko hiljada izbeglica kojima je dozvoljeno da se ukrcaju u vozove i krenu za Austriju i Nemačku. Od nedelje uveče na granicama na istoku Austrije primenjuju se kontrole kao pre početka primene Šengenskog sporazuma.

Nakon nedavne tragedije u kojoj je 71 izbeglica izgubila život u kamionu krijumčara Austrija je uvela kontrole kamiona na granicama na istoku zemlje. Austrija se na istoku graniči sa Mađarskom, Slovačkom, Slovenijom i Češkom Republikom. U protekla tri dana mađarska policija je uhvatila 8.792 migranta koji su pokušali da uđu u Mađarsku, većinom preko Srbije, navodi britanska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track