U TRENDU: Rukotvorine austrijskih zatvorenika prodaju se i onlajn!
Foto: Arhiva Ministrastva Pravde Austrije

Šansa za zaradu

U TRENDU: Rukotvorine austrijskih zatvorenika prodaju se i onlajn!

Austrija -
U austrijskim zatvorima svaki zatvorenik je obavezan da nešto radi, a u okviru zatvora postoji veliki broj radionica i “preduzeća”, koja se bave najrazličitijim delatnostima

BEČ - Nova onlajn prodavnica, kojoj se može pristupiti sa stranice ministarstva pravde, prodaje zanimljive rukotvorine austrijskih robijaša. Ponuda je zaista raznolika, pa se pored mnogobrojnih kutija i kutijica, mogu pronaći i lampe, vaze, kompleti za šah pa čak i “Ne ljuti se čoveče”.

Novi onlajn šop sa radom je počeo 1. novembra, a izborom određene kategorije (dekoracija, nameštaj, bašta, koža, igre i igračke i sl.) moguće je pogledati pojedinačne ponude i saznati u kom zatvoru su napravljene. Zatvor Švarcau, na primer, u skladu sa predstojećim praznicima nudi božićne ukrase, bečki zatvor u Simeringu nudi ketering, onaj u Kornojburgu nudi znalački obrađene metalne pepeljare, dok se u Garstenu diplomski radovi ukoričavaju (knjigovezuju) na tradicionalni način.

Situacija u austrijskim zatvorima je takva da je svaki zatvorenik sposoban za rad, obavezan da nešto radi. Stoga u okviru zatvora postoji veliki broj radionica i “preduzeća”, koja se bave najrazličitijim delatnostima.

“U zatvorima imamo veliki broj izuzetno nadarenih zanatlija”, objasnio je direktor Uprave austrijskih zatvora, Peter Prehtl i dodao da oni često rade na renoviranjima unutar zatvorskih zidova.

Nadareni pojedinci imaju mogućnost daljeg obrazovanja u pojedinim oblastima, dok zatvorska “preduzeća” rade u kooperaciji sa domaćom privredom. Zatvorenicima je dozvoljeno da, kada dobiju slobodan dan, njega “potroše” u nekom od vanzatvorskih preduzeća. Baš iz ovog razloga je jednom od zatvorenika dozvoljeno da povremeno pilotira za nacionalnu avio-kompaniju AUA.ošlo pre oko godinu dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja