ZOVU SA SKRIVENIH BROJEVA: Nova telefonska prevara u Austriji!

Fantomska igra na sreću

ZOVU SA SKRIVENIH BROJEVA: Nova telefonska prevara u Austriji!

Austrija -
Važno je pre svega upozoriti starije ljude, jer prevaranti sa mađarskim akcentom igraju na kartu zbunjivanja. Najpre kažu da je sve besplatno, a onda traže 59 evra mesečno, objasnio je prevareni Johan P.

BEČ - Austrijski mediji upozoravaju građane na prevarante koji ovih dana telefonskim putem pokušavaju da im izvuku novac iz džepa. Građanima se najpre obećava učešće u igri na sreću "Evromilioni" (Euromilionen), a zatim im se na prevaru "uvaljuju“ pretplate u visini od 59 evra mesečno.

Prevaranti već danima austrijske stanovnike zovu sa sakrivenih brojeva. Ukoliko se osoba ne javi prvi put, oni nastavljaju da zovu i po desetak puta, sve dok ne dobiju pretplatnika. Prevaranti pozvanog zatim pitaju da li zna za igru na sreću "Evromilioni“ i uveravaju ga da je jedan od odabranih srećnika koji ovu igru mogu da igraju bez rizika i da će, ukoliko ništa ne osvoji, dobiti dvostruki povraćaj uloženog novca.

Jedan od prevarenih građana sada se obratio medijima, kako bi sprečio druge da upadnu u istu zamku.

"Važno je pre svega upozoriti starije ljude, jer prevaranti sa mađarskim akcentom igraju na kartu zbunjivanja. Najpre kažu da je sve besplatno, a onda odjednom traže 59 evra mesečno“, objasnio je prevareni Johan P.

Ukoliko osoba postavi previše pitanja biće spojena sa "kolegom“, jer je veza odjednom "jako loša“. Prevaranti koriste izuzetno perfidnu taktiku. Oni najpre postavljaju veliki broj sugestivnih pitanja, na koja žrtva odgovara sa "da“, na primer "Vaša prijavljena adresa je tačna?“. Zatim iznenada, usred sugestivnih pitanja, stiže rečenica "Odlučio sam da iskoristim ovu uslugu“.

Ukoliko žrtva, koja je zbog mnogobrojnih predhodnih pitanja već automatizovala odgovor "da“, pozitivno odgovori već je u zamci. Prevaranti ove razgovore snimaju i koriste kao "dokazni materijal“ kojim ucenjuju nedužne građane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja