NE ZABORAVLJAJU SVOJE KORENE: Srbi u Beču proslavili Pravoslavnu novu godinu!
Foto: Milan Ilić

SVEČANO I VESELO

NE ZABORAVLJAJU SVOJE KORENE: Srbi u Beču proslavili Pravoslavnu novu godinu!

Austrija -
U austrijskoj prestonici već 16 godina za redom Zajednica srpskih klubova organizuje doček Srpske nove godine kojem prisustvuju predstavnici javnog i političkog života grada Beča
1 / 9 Foto: Milan Ilić

BEČ - Zajednica srpskih klubova u Beču, 14. januara je u svečanoj dvorani Kuće sportova Austrije u Beču, 16. godinu za redom obeležila Srpsku novu godinu.

"Na ovu manifestaciju tradicionalno pozivamo predstavnike javnog i političkog života grada Beča i institucija sa kojima imamo saradnju. Isto tako pozivamo predstavnike naših klubova", kaže Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

Na proslavi Srpsku nove godine bile su predstavnici Saveznog ministarstvo spoljnih poslova Austrije, Bečkog ministarstva za integraciju (došla je lično ministarka Sandra Frauenberger), Privredne komore, Radničke komore, Ministarstva policije i mnogi drugi.

Zajednica srpskih klubova u Beču sinoć je dodelila Zlatnu plaketu Kulturno-umetničkom društvu Stevan Mokranjac, za postignute uspehe u protekloj godini. Zlatna plaketa o je dodeljena i 16. bečkoj opštini, sa kojom srpska zajednica u Beču ima tradicionalno dobru saradnju.da podsetimo u 16. bečkoj opštini SPC je od Rimokatoličke crkve u Austriji dobila hram, sada najveći hram SPC u Austriji (hram Rođenja Presvete Bogorodice).

Plaketu je primio predsednik 16. bečke opštine Franc Prokop (Franz Prokop, SPÖ). Posebna plaketa dodeljena je Radničko-samarićanskom savezu Beča (Arbeiter-Samariter-Bund Wien), za poseban angažmana i prikupljenu veliku pomoć za srpska područja koja su prošlog proleća bila pogođena poplavama.

Naravno, Srpska nova godina nija prošla ni bez tradicionalnih srpskih specijaliteta: sarme, pljeskavice, ćevapa, pita, ajvara, domaćeg sira..., i srpske muzike

Karte za Svetosavski bal 24. januara već rasprodate!

Sledeća veća svečanost Srba u Austriji, koja će privući i Srbe i ugledne Austrijance i druge goste, je Svetosavski bal u Beču. Biće održan u subotu, 24. januara uveče, u Parkhotelu Šenbrun (Parkhotel Schönbrunn) u blizini istoimenog dvorca i parka u 13. bečkoj opštini. Pre 18 godina je ovaj bal pokrenuo Srpski centar, a Zajednica srpskih klubova u Beču je ove godine prvi put njegov suorganizator. "Počasno pokroviteljstvo bala je preuzeo doktor Mihael Hojpl (Michael Häupl, SPÖ), gradonačelnik Beča. Doći će brojne ličnosti iz Austrije, ali i iz drugih država, ambasadori, vojni atašei i drugi“, kaže Kapetanović. „Pokušavamo da pomalo dočaramo kakva je nekad bila atmosfera na balovima na srpskim dvorovima. Mnogi ljudi, i rođeni Austrijanci, znaju da je to ’Heiliger Sava Ball, bečki bal sa jakim srpskim začinom. Karte su već rasprodate.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja